Norskættede Leif Enger overbevisende om mirakler

Vakkert og originalt om ville vesten.

VAKKER: Leif Engers bok er både vakker, poetisk og original, mener anmelderen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VAKKER: Leif Engers bok er både vakker, poetisk og original, mener anmelderen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Les intervju med Leif Enger her.

ANMELDELSE: «Kan jeg tvinge noe annet menneske til å tro? Nei, jeg kan ikke det. Det eneste jeg kan gjøre er å si: Dette var det jeg så. Dette var det som skjedde. (...) Forstå det den som kan».  

Slik avslutter den norsk-ættede amerikanske suksessforfatteren Leif Enger «Ned til elva». Til tross for at sitatet stammer fra den elleve år gamle fortelleren Reuben, kunne ordene ha vært Engers egne. Han skal selv ha opplevd at søsteren ble mirakuløst helbredet. 

Boka hans er da også så overbevisende at selv den mest vantro kan bli troende.

Mirakel
Det første mirakelet skjer på et lokalsykehus i en liten by i Midtvesten i 1951. Da kommer Reuben til verden. Han puster ikke, og den varmhjertede lokale legen gir han opp. Det gjør ikke faren. Han lener seg over gutten og sier: «Reuben Land, i den levende Guds navn befaler jeg deg å puste». Og lille Reuben trekker pusten.  

Det er mye John Irving over åpningen på denne boka, der Reuben forteller i jeg-form om sin egen forunderlige fødsel. Noen år senere forlater Reubens mor den lille familien som består av Reuben, hans storebror og lillesøster. Hun orket ikke mer av sin ektemann, som engang var en lovende medisinerstudent, men som ble frelst da han overlevde en orkan - også det ved et mirakel. Nå livnærer faren seg og sine tre barn ved å være vaktmester på en ungdomsskole.

Drap og lovløshet
Den lille familien på fire lever kaotisk og lykkelig på farens bibelord og lillesøsterens Pippi-aktige husholdning inntil katastrofen skjer.
Det er snakk om drap. Reubens høyt elskede storebror skyter småbyens to plageånder. Han tar loven i sine egne hender, og blir lovløs. Han lever med andre ord som en gammeldags cowboy, og den romantikken bærer mye av boka.

Reuben og lillesøsteren er foret opp på bibelord og westernforfatteren Zane Grey.

De skriver sin parallelle heltehistorie om storebroren. Han blir «jaget» av en Tommy Lee Jones-aktig etterforsker. Reuben og familien drar mot vest i håp om å finne ham før loven gjør det. Der møter de den fascinerende skikkelsen Roxanna. 

Guds lov
Dette er en original og vakker bok. Den mest fascinerende skikkelsen er Reubens far: «Jeg visste at far var elsket av Gud, og at alt han rørte ved ville blomstre, noen ganger på overveldende og uforklarlig vis», skriver den astmatiske sønnen. Men faren er en selsom mann, han taler med sin Gud. Og Guds lov bryter med cowboyenes lovløshet. Det gjør at dette også blir en bok om unge Reubens grusomme kvaler, om feighet og moralsk mot.  

Det er vanskelig å yte denne vakre, naive, poetiske boka rettferdighet i en anmeldelse. Den virker bare corny når en refererer fra den: Read it!