Norskættede Leif Enger overbevisende om mirakler

Vakkert og originalt om ville vesten.

VAKKER: Leif Engers bok er både vakker, poetisk og original, mener anmelderen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VAKKER: Leif Engers bok er både vakker, poetisk og original, mener anmelderen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les intervju med Leif Enger her.

ANMELDELSE: «Kan jeg tvinge noe annet menneske til å tro? Nei, jeg kan ikke det. Det eneste jeg kan gjøre er å si: Dette var det jeg så. Dette var det som skjedde. (...) Forstå det den som kan».  

Slik avslutter den norsk-ættede amerikanske suksessforfatteren Leif Enger «Ned til elva». Til tross for at sitatet stammer fra den elleve år gamle fortelleren Reuben, kunne ordene ha vært Engers egne. Han skal selv ha opplevd at søsteren ble mirakuløst helbredet. 

Boka hans er da også så overbevisende at selv den mest vantro kan bli troende.

Mirakel Det første mirakelet skjer på et lokalsykehus i en liten by i Midtvesten i 1951. Da kommer Reuben til verden. Han puster ikke, og den varmhjertede lokale legen gir han opp. Det gjør ikke faren. Han lener seg over gutten og sier: «Reuben Land, i den levende Guds navn befaler jeg deg å puste». Og lille Reuben trekker pusten.  

Det er mye John Irving over åpningen på denne boka, der Reuben forteller i jeg-form om sin egen forunderlige fødsel. Noen år senere forlater Reubens mor den lille familien som består av Reuben, hans storebror og lillesøster. Hun orket ikke mer av sin ektemann, som engang var en lovende medisinerstudent, men som ble frelst da han overlevde en orkan - også det ved et mirakel. Nå livnærer faren seg og sine tre barn ved å være vaktmester på en ungdomsskole.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer