Norskamerikanere forherliger Norge

MOUNT HOREB OG EAU CLAIRE (Dagbladet): 800 000 nordmenn har innvandret til USA. Disse innvandrerne har holdt sterkere tak i sin nasjonale bakgrunn enn noen andre nasjonalitetsgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er professor Odd S. Lovoll (63) som fastslår dette. Han kommer i høst med bok om hvordan det gikk med de norske innvandrerne i Amerika.

- Norskamerikanere er mer etnosentriske enn noen annen europeisk innvandrergruppe, sier Lovoll til Dagbladet.

En etnosentriker forherliger sin egen nasjon og dens kultur, og har ofte et negativt syn på andre kulturer og nasjoner som avviker fra hans eller hennes egen.

I dag er det 3,9 millioner amerikanere som selv beskriver seg som «nordmenn». 90 prosent av disse er av tredje generasjon.

- I Starbuck i Minnesota har de reist et monument over verdens største lefse. Det blir arrangert kappspising av lutefisk, som er en slafsete affære, og i Dovre i Minnesota blir det arrangert uffda-dager. I Vestby i Minnesota feirer man 17. mai i tre dager. Vi fant norskamerikanere i sju generasjoner, forteller Lovoll.

Konservative

Odd S. Lovoll er professor ved St. Olaf College i Northfield i Minnesota, der han innehar Kong Olav V-professoratet. Han har tidligere forsket på nordmennene som dro fra Norge og skrev om dem i boka «The Promised Land». Boka han utgir i høst, heter «Promise Fullfilled», og handler om hvordan det gikk med disse innvandrerne. Han har reist i 30 delstater i USA, og oppsøkt amerikanere av norsk opprinnelse i alle samfunnslag, fra Walter Mondale til en norskamerikansk massemorder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer