Norske «90 minutter» og «Thale» til filmfestivalen i Toronto

Blir med «Kon-Tiki» til Canda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Storfilmen «Kon-Tiki» er ikke den eneste norske filmen som skal representere Norge under filmfestivalen i Toronto.

37 dager før den prestisjetunge festivalen starter, ble det i dag kjent at også «90 minutter» og «Thale» vil være en del av programmet.

Begge filmene er antatt i Vanguard-programmet, et program for filmer som er «provoserende, sexy og muligens farlige» ifølge filmfestivalens eget nettsted.

TIL TORONTO: Eva Sørhaug har regissert og skrevet manus til «90 minutter». I dag ble det kjent at filmen får sin verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i september. Norsk kinopremiere er 21. september. 
Foto: Chad Buchanan
TIL TORONTO: Eva Sørhaug har regissert og skrevet manus til «90 minutter». I dag ble det kjent at filmen får sin verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i september. Norsk kinopremiere er 21. september. Foto: Chad Buchanan Vis mer

«90 minutter» får med dette sin verdenspremiere i Canada.

- Helt fantastisk - Foruten om det åpenbare, at Toronto er én av verdens beste festivaler for film, er dette helt fantastisk, sier en fornøyd «90 minutter»-regissør Eva Sørhaug til Dagbladet.

Sørhaug har både regissert og skrevet manus til dramafilmen, og debuterer med det som manusforfatter.

- At filmen er blitt tatt ut til filmfestivalen i Toronto er derfor ekstra hyggelig nå som jeg har skrevet manus, sier hun.

«Thale» til Toronto Også «Thale», som hadde norsk premiere i februar i år, skal vises under filmfestivalen.

SPILLER I FILMEN: Bjørn Floberg. Foto: Harald Paalgard.
SPILLER I FILMEN: Bjørn Floberg. Foto: Harald Paalgard. Vis mer

- «Thale»-eventyret vil tydeligvis ingen ende ta. For en film som er spilt inn under særs spesielle og magre omstendigheter, så er det ganske spesielt å nå stille side om side med de store, internasjonale titlene på en av verdens mest anerkjente filmfestivaler, sier Aleksander Nordaas i en pressemelding.

Det er Nordaas som har skrevet og regissert filmen.

- For meg personlig, som har stått for en håndfull andre fagfunksjoner i tillegg til regi, betyr dette at all svette, tårer og bannskap har gitt resultat. At Toronto går god for filmen betyr forhåpentligvis også at noen av de strenge, selvpålagte kravene om kvalitet i alle ledd har innfridd, fortsetter han.

- Et dristig prosjekt På «90 minutter»-rollelista står blant andre Mads Ousdal, Pia Tjelta, Annmari Kastrup, Aksel Hennie, Kaia Varjord og Bjørn Floberg.

SPILLER I FILMEN: Mads Ousdal. Foto: Harald Paalgard.
SPILLER I FILMEN: Mads Ousdal. Foto: Harald Paalgard. Vis mer

Hennie har tidligere fortalt til Dagbladet at karakteren han spiller i «90 minutter», Trond, på mange måter er den verste han har spilt.

- Han misbruker og mishandler kjæresten sin, og er antageligvis på et sted i livet hvor han ikke har det spesielt bra. Han drikker og bruker dop, og er generelt en fyr som sliter, fortalte Hennie til Dagbladet tidligere i vår.

Sørhaug karakteriserer prosjektet som «dristig», og sier at hun er nervøs på filmens vegne. Selv om hun i forkant hadde håpet at filmen ville stå på Toronto-programmet, har det likevel ikke lagt demper på nervene.

Nerver i høyspenn - Jeg trodde dette ville dempe nervene, men det har det altså ikke, forteller Sørhaug.

SPILLER I FILMEN: Pia Tjelta. Foto: Harald Paalgard.
SPILLER I FILMEN: Pia Tjelta. Foto: Harald Paalgard. Vis mer

Det er ikke fordi hun ikke er fornøyd med resultatet, for det er hun absolutt. Mer fordi hun forteller en historie med ømfintlig tematikk: Vold i hjemmet, partnerdrap, mishandling og misbruk.

Det er imidlertid ikke første gang én av Sørhaugs filmer plukkes opp av den anerkjente festivalen. Debutfilmen hennes, «Lønsj» (også den med Hennie og Tjelta i en bærende roller), ble også vist i Toronto, da i 2008.

Håper på salg Toronto International Film Festival er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Festivalen er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film.

- Å ha verdenspremiere på filmen der vil gjøre folk nysgjerrige på filmen, og det er en god venue for å plukke filmen opp og eventuelt få solgt den til andre land, sier Sørhaug.

SPILLER I FILMEN: Aksel Hennie. Foto: Harald Paalgard.
SPILLER I FILMEN: Aksel Hennie. Foto: Harald Paalgard. Vis mer

Tidligere har norske storfilmer som «Hodejegerne» (2011), «Oslo, 31. august» (2011), «Max Manus» (2009) og «Uno» (2004) også blitt vist under Toronto-festivalen.

«90 minutter» har norsk kinopremiere 21. september.

TIL TORONTO: Også «Thale», som hadde premiere tidligere i år, skal til den anerkjente filmfestivalen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TIL TORONTO: Også «Thale», som hadde premiere tidligere i år, skal til den anerkjente filmfestivalen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer