Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den nye abortkampen

Norske abortmotstandere tar etter amerikanske pro-lifere

Det skjer i hele Europa.

SIKRER SEG: New Yorks guvernør Andrew M. Cuomo, Cuomo sikrer seg mot at høyesterett forkaster dagens abortlov ved å vedta en ny lov i delstaten New York. Norske abortmotstandere har grepet tak i loven i den hjemlige debatten. Men de har misforstått hva den handler om. Foto: Office of Cuomo / Ap
SIKRER SEG: New Yorks guvernør Andrew M. Cuomo, Cuomo sikrer seg mot at høyesterett forkaster dagens abortlov ved å vedta en ny lov i delstaten New York. Norske abortmotstandere har grepet tak i loven i den hjemlige debatten. Men de har misforstått hva den handler om. Foto: Office of Cuomo / Ap Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist uke viste NRK en skremmende dokumentar om den nye abortkampen i Europa. Jeg anbefaler alle som deltar i debatten å klikke seg inn på den for å se dagens nye abortkamp i en større sammenheng enn den snevre norske.

Retten til abort er under press i flere land i Europa. Det er de samme fanatikerne som står på barrikadene, men filmen avdekker hvordan både høyrepopulister og konservative politikere har begynt å bruke abort som politisk våpen.

Ikke fordi verden plutselig er blitt mer mot abort. Neida, verden går stadig fremover og blir mer kunnskapsbasert og liberal. Men abort er effektivt å misbruke som symbol når du vil tekkes reaksjonære krefter. Det har vært vanlig i USA. Playboyen Donald Trump ble rene evangelisten på vei til Det hvite hus. Nå har det kommet til Europa.

De siste dagene har også rare meldinger begynt å sirkulere i sosiale medier i Norge om endringer i abortlovgivningen i staten New York. Hva i all verden har det med oss å gjøre? Ja, det kan du jammen spørre om. Men målet var kritikere av regjeringens endring i abortloven, deriblant meg. Budskapet var påfallende likt: Se hvor det kan ende hvis vi ikke er restriktive. Det ender i barnemord.

Hvor mener du grensen skal gå, Marie?

Hadde avsenderne tatt seg bryet med å sjekke fakta, ville de fleste roet seg ned, får jeg håpe. Meningsmålinger viser tross alt en overveldende støtte til dagens abortlov. Og en marginal støtte til KrFs abortsyn.

Så hva handlet denne plutselige interessen for delstaten New Yorks lovarbeid om?

New York har altså nylig vedtatt en ny abortlov som sier at kvinnens liv går foran fosterets. Amerikanske abortmotstandere har fremstilt denne endringen som om den gir rett til abort frem til fødselen. Og det har overraskende mange her hjemme slukt rått. Forestillingen om at man skal kunne ta livet av et fullvoksent foster, en baby klar til å fødes, er det som antydes. Eller sies rett ut i den amerikanske debatten.

Hvis man tenker seg litt om, er det selvfølgelig ikke korrekt.

Lovendringen kan sammenliknes med den norske abortlovens paragraf 10 som sier at svangerskapet «kan avbrytes uten hensyn til bestemmelsene i denne loven» hvis det medfører «overhengende fare for kvinnens liv og helse».

Alternativet er vanskelig å forestille seg. Igjen viser loven at den er et fornuftig og realistisk kompromiss mellom flere hensyn.

Årsaken til at New York vedtar en ny abortlov, er mer interessant. Delstaten hadde en gammel lov, men ingen brydde seg med å oppdatere den siden høyesteretts dom i Roe vs Wade er den som gjelder. Men nå frykter newyorkere at det konservative flertallet i høyesterett vil forkaste loven.

I flere delstater forbereder man liknende lovendringer for å sikre kvinners rettigheter fordi man ikke lenger stoler på høyesterett. I tillegg pågår det søksmål mot delstater som på ulike måter hindrer kvinners adgang til abortklinikker og dermed i praksis forbyr abort.

Donald Trump har virkelig innfridd på ett område. Han har sørget for å utnevne konservative pro-life dommere på flere nivåer i det amerikanske rettssystemet. I valgkampen brukte realitykjendisen fra New York liknende abortskremsler for alt det var verdt. Hillary Clinton ville drepe babyer hvis hun kom til makta.

Denne spekulative retorikken siver inn i det norske landskapet gjennom sosiale medier. Kvinners reproduktive helse er igjen blitt en kynisk kamparena, ikke bare i Europa og USA. Trump nekter helsebistand til verdens fattigste kvinner bare for å tekkes kristenkonservative støttespillere. Kjell Ingolf Ropstad kritiserte de rødgrønnes bistandspolitikk for det samme.

Hvorfor lar nordmenn seg friste til å bruke ytterliggående amerikansk pro-life propaganda i den norske debatten? Fordi de har sett den virker, i USA, i resten av Europa. Når folk protesterer er det bare å kalle dem gærne feminister.

Det er neppe rom for et slikt religiøst fundert kvinnesyn i sekulære Norge. Jeg trodde i hvert fall det inntil KrF fikk gjennomslag om endringer i abortloven og vetorett når det gjelder biotekloven. Den patriarkalske anti-kunnskap politikken har sneket seg inn her og.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!