PÅ SKINNER: Amrita Acharya (23) har gjort store framskritt som skuespiller, og blir å se på HBO neste år. Den norske jenta spiller i den nye Ringenes Herre-lignende storsatsingen Game of Thrones. Foto: Owen Billcliffe
PÅ SKINNER: Amrita Acharya (23) har gjort store framskritt som skuespiller, og blir å se på HBO neste år. Den norske jenta spiller i den nye Ringenes Herre-lignende storsatsingen Game of Thrones. Foto: Owen BillcliffeVis mer

Norske Amrita (23) i ny HBO-satsing

Spiller i stjernespekkede Game of Thrones.

||| (Dagbladet): Nevn HBO for nesten hvem som helst, og du får personlige oppfatninger av karakterer som Jimmy McNulty i The Wire, Ari Gold i Entourage eller Tony Soprano i Sopranos, som svar.

Den amerikanske betalingskanalen er nærmest blitt ensbetydende med kvalitetsserier, og en som vet det bedre enn de fleste, er Amrita Acharya.

Den norske jenta har nemlig fått en rolle i HBOs rykende ferske fantasy-satsing «Game of Thrones», som filmes i Irland og på Malta. Serien er basert på bokserien «Song of Ice and Fire» av George R.R. Martin. På rollelista står flere kjente skuespillere, som Sean Bean, best kjent som Boromir i Ringenes Herre-trilogien.

- Dette er selvfølgelig kjempestort. Jeg har en birolle, men er med i åtte av de ti episodene i den første sesongen. Jeg spiller «Irri», som er hushjelpen til en av hovedpersonene, sier Acharya til Dagbladet.

- Lærerikt
Tromsø-jenta er utdannet ved The Academy of Live and Recorded Arts (ALRA) i London, og har jobbet mest med teater så langt. Hun forteller at overgangen til en tv-produksjon som Game of Thrones, er enorm.

- Det er en kjempemaskin bak alt sammen. Budsjettet er enormt og settene er kjempestore. Selv om jeg ikke har en hovedrolle, er det utrolig lærerikt for meg å være med på dette, sier hun.

Og 23-åringen har mye å se fram til. Karrieren er nemlig i ferden med å ta av, selv om det bare er et drøyt år siden hun fullførte bachelor-graden ved ALRA.

Filmrolle
- Det skjer mye nå og jeg er på auditions hele tiden. Denne uka skal jeg spille inn en gjesterolle i den britiske serien «Doctors» og jeg har også en rolle i filmen «The Devil's Double», som kommer på kino neste år. Den regisseres av Lee Tamahori, som blant annet har regissert James Bond-filmen «Die Another Day», sier Acharya.

Fikk nei fra UDI: Acharyas familie flyttet til Norge da hun var 13 år, men 23-åringen nektes norsk statsborgerskap av UDI, selv om hun mener hun har krav på det. Foto: Privat
Fikk nei fra UDI: Acharyas familie flyttet til Norge da hun var 13 år, men 23-åringen nektes norsk statsborgerskap av UDI, selv om hun mener hun har krav på det. Foto: Privat Vis mer

Men selv om karrieren går på skinner, er ikke alt like rosenrødt for skuespillertalentet. Hun har vokst opp i Katmandu, Ukraina, England og Tromsø, og har nepalesisk far og ukrainsk mor.

Hun er glad for den eksotiske bakgrunnen, men svært skuffet over at hun fortsatt ikke er norsk statsborger.

- Jeg bodde i Norge fra jeg var 13 til 19 år. Da dro jeg til London for å studere, og fikk signaler fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om at det ikke ville komme i veien for å bli norsk statsborger, sier Acharya.

Føler seg lurt
Dermed ble hun mildt sagt overrasket over at hun fikk avslag på søknaden.

- Nå har jeg klaget på beslutningen to ganger, og de nekter å gi meg en ny sjanse. Nesten hele familien min er norske statsborgere, men ikke jeg. Dette er veldig ergelig og dumt, sier hun.

Frykten er nemlig at UDIs beslutning kan velte hele skuespillerkarrieren.

- Visumet til Storbritannia går ut neste sommer, og da vet jeg ikke hva jeg gjør. Hvis jeg ikke kan være i England og jobbe, frykter jeg at karrieren stopper opp. Og hvis jeg skal ha norsk statsborgerskap, må jeg bo i Norge fem av de neste sju årene, for å kunne søke på nytt, sier Acharya.

Hun har foreløpig ikke tatt noen beslutning, men håper på et nytt visum til Storbritannia.

I mellomtiden lar hun skuespillet snakke for seg.

• Game of Thrones kommer på Canal+ i løpet av høsten eller vinteren.