Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske artister hyller Bowie

Lars Lillo-Stenberg: - Han var liksom det kuleste vi hørte på.

TOTAL ARTIST: - Han er jo en total artist, sier Knut Schreiner om David Bowie, her avbildet på scenen i Jordal Amfi i 1990. - Han er glanseksempelet på artister som hele tiden fornyer seg, og finner opp seg selv på nytt. Foto: NTB Scanpix
TOTAL ARTIST: - Han er jo en total artist, sier Knut Schreiner om David Bowie, her avbildet på scenen i Jordal Amfi i 1990. - Han er glanseksempelet på artister som hele tiden fornyer seg, og finner opp seg selv på nytt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter å ha holdt kreftsykdommen skjult i halvannet år døde David Bowie søndag, omgitt av familien sin.

69-åringen ga ut albumet «Blackstar» like før helga, og etterlater seg en rik musikkarv etter en over 40 år lang karriere.

«Alle», fra britenes statsminister David Cameron til hip hop-artisten Kanye West, har uttrykt sin sorg over Bowies bortgang.

Se minneverdige øyeblikk fra artistens liv her.

Møtte Bowie Også i Norge mottas dødsbudskapet med sorg, samtidig som Bowie hylles som den artistlegenden han var.

Mariann «Rosa» Thomassen, kjent fra bandet Surferosa, møtte Bowie i New York i 2004, og fikk en sjanse til å snakke med artistkollegaen.

Da Dagbladet snakker med henne over telefon gråter hun.

- Han har betydd alt for meg, sier Thomassen.

- Jeg er i sjokk, og skjønner ikke hva som har skjedd.

Hun forteller at Bowie har vært en stor inspirasjon helt fra hun var liten.

- Han har bytta karakter ut fra plate og lyd, og skapt konseptuelle ting. Jeg trodde alltid av David Bowie skulle produsere ei eller anna plate for meg en eller annen gang.

I SORG: David Bowie har vært Mariann Thomassens største inspirasjonskilde. Foto: Nina Ruud / Dagbladet
I SORG: David Bowie har vært Mariann Thomassens største inspirasjonskilde. Foto: Nina Ruud / Dagbladet Vis mer

- Hva vil du huske ham best for?

- Jeg vil huske ham best for å være modig, sier en tydelig berørt Thomassen.

- En helhjertet rocker Kulturjournalist i Dagbladet Tom Stalsberg forteller at han i dag skal «ligge helt stille i mørket og høre på Hunky Dory og The Man Who Sold The World og Space Oddity»:

- Bård Breivik i går, den triste nyheten om Bowie nå. Generasjon grått hår feller tårer. Ground Control to Major Tom: Rest In Peace, Sorrow.

Asbjørn Slettemark skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- Det er sikkert mye å si om Bowie som visjonær, progressiv kunstner, men for meg vil han alltid stå igjen som en helhjertet rocker. En som skrev de største anthemene og de episke stadionlåtene, en sann rockestjerne av 70-tallet.

Ville se ut som Bowie Turbonegro-gitarist og fersk Tidal-redaktør Knut Schreiner sier at Bowies plass i musikkhistorien er helt sentral.

- Hvis du skal illustrere begrepet pop/rock med fem personer, ville David Bowie vært en av dem, sammen med Beatles og Michael Jackson. De siste kan man diskutere, men Bowie må med, sier Schreiner.

HYLLER BOWIE: Knut Schreiner har vært inspirert av Bowie siden barndommen. - Han har vært der hele livet, sier Turbonegro-gitaristen. Foto:Tom Stalsberg  / Dagbladet
HYLLER BOWIE: Knut Schreiner har vært inspirert av Bowie siden barndommen. - Han har vært der hele livet, sier Turbonegro-gitaristen. Foto:Tom Stalsberg / Dagbladet Vis mer

Han forteller at hans forhold til Bowie går tilbake til barndommen.

- Jeg hadde plakat på barnerommet mitt, og sa til frisøren at jeg ville se ut som David Bowie på håret. Jeg husker musikkvideoene hans på 80-tallet, som var noe som nærmest ble sendt på NRK som nyhetssendinger, som innslag mellom programmene. Det gjorde stort inntrykk.

Bowie har vært en viktig inspirasjon for Turbronegro, sier Schreiner, som så artisten live på Quartfestivalen i 2001.

- Når du ser en artist som David Bowie på scenen forstår du hvorfor noen artister er i en klasse for seg.

- Det kuleste vi hørte på De Lillos-vokalist Lars Lillo-Stenberg har David Bowie som en av sine favorittartister, og blir svært overrasket da han får høre om popikonets død:

- Jeg hørte senest på ham da datteren min hadde bursdag for noen dager siden, de er født samme dag. Han var 70-tallets viktigste og mest innovative solartist. Jeg begynte å høre på Bowie da jeg var 14, og han var liksom det kuleste vi hørte på, sier Lillo-Stenberg til Dagbladet.  

FAN SIDEN TENÅRENE:  Lars Lillo-Stenberg har hørt på Bowie siden han var 14 år. - 70-tallets viktigste og mest innovative solartist, sier han om briten. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FAN SIDEN TENÅRENE: Lars Lillo-Stenberg har hørt på Bowie siden han var 14 år. - 70-tallets viktigste og mest innovative solartist, sier han om briten. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Jeg så han på Ullevi i 82, men det jeg kommer til å huske best er alle festene da vi spilte Bowie og spesielt «Scary Monsters».

- Et enormt tap Det er ikke bare musikere som har uttrykt sin sorg over Bowies bortgang. Også i politikken er det flere som har tydd til Twitter for å hylle artisten, og skrive om hans betydning for dem.

Statsminister Erna Solberg (H) skriver følgende:

«Mange gode oppvekstminner er tonelagt med David Bowies musikk. RIP #DavidBowie»

David Cameron skriver i likhet med sin norske statsministerkollega at Bowie har vært med på å lydlegge oppveksten hans:

«Jeg lyttet til og fulgte med på popgeniet David Bowie da jeg vokste opp. Han var en mester i nyskapning, og fortsatte å få det til. Et enormt tap.», skriver Cameron på Twitter.Utforsk andre nettsteder fra Aller Media