MINNEKONSERT:  På mandag var rundt 200 000 personer samlet i Oslos gater. På lørdag blir det konsert i Oslo Domkirka og på Ekebergsletta. 
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
MINNEKONSERT: På mandag var rundt 200 000 personer samlet i Oslos gater. På lørdag blir det konsert i Oslo Domkirka og på Ekebergsletta. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

Norske artister i kø for minnekonserter

Markeringer landet rundt.

(Dagbladet): I dag er det ei uke siden bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og den brutale massakren på Utøya rystet landet.

Sorgen har ført oss sammen, og musikken har stått sentralt. Allerede er flere minnekonserter arrangert for å hedre de døde og savnede, og i helga står nye for tur.

SKAL SYNGE:  Maria Mena Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
SKAL SYNGE: Maria Mena Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer

På lørdag arrangerer NRK minnekonsert i Oslo Domkirke klokka 16. En rekke kjente artister som Bjørn Eidsvåg, Maria Mena og Åge Aleksansersen skal spille. Hilde Hummelvoll er programleder for konserten, som også skal sendes på NRK1 og NRK P1.

- Utgangspunktet var et ønske fra Kringkastingsorkesteret, som ville gjøre noe. Vi ser at musikk har en trøstende side, og mange tyr til musikk når de har det vanskelig. Derfor startet vi med å ringe norske artister, sier Charlo Halvorsen, redaktør for NRKs underholdningsavdeling.

Spesielt inviterte Onsdag morgen begynte statskanalen å planlegge, og det var mye velvilje å spore blant landets artister. Hilde Hummelvoll som skal lede arrangementet.

SKAL SYNGE:  Timbuktu Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SKAL SYNGE: Timbuktu Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Vi har fått med eliten av norske artister. Det har vært veldig enkelt. Alle som har hatt mulighet har sagt ja, og alle de som ikke har hatt mulighet, har likevel fått det til, sier Halvorsen.

Domkirka vil gi plass til de som var involvert i hendelsen gjennom jobb, som politi, brannvesen, helsepersonell, Røde kors og Norsk folkehjelp. I tillegg er pårørende til de drepte og savnede invitert. Halvorsen forteller at på Youngstorget og antakeligvis andre steder i landet, vil konserten bli direkteoverført på storskjerm.

- Minnekonserter er med på å markere sorg, og hjelpe oss i sorgarbeidet. I en så stor katastrofe, er det ikke all verden vi kan gjøre, men vi gjør det vi kan, sier Halvorsen, som tror det kommer til å bli mange minnekonserter i tida framover.

Norway Cup med sørgebånd På lørdag åpner en av verdens største fotballrutneringer, Norway Cup. Generalsekretær Frode Kyvåg tror mange vil spille med sørgebånd.

Turneringen starter med blomstertog til minne om de drepte og savende, og klokka 18.00 blir det minnekonsert med blant andre Timbuktu og Samsaya på Ekebergsletta. Den skal sendes på flere av TV2 sine kanaler.

PROGRAMLEDER:  Hilde Hummelvoll
PROGRAMLEDER: Hilde Hummelvoll Vis mer

- Det er viktig at vi lar starten bli preget av det som har skjedd. Det er helt utrolig forhold vi har vært gjennom. Det har vært flere minnemarkeringer, og det gir indikasjoner på at minnekonserter er viktig for oss, sier Kyvåg til Dagbladet.

SKAL SYNGE:  Helene Bøksle.  Foto: Håkon Eikesdal
SKAL SYNGE: Helene Bøksle. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
SKAL SYNGE:  Samsaya Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL SYNGE: Samsaya Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer