<b>- VIKTIG Å STÅ SAMMEN: </b> Maria Mena har signert klagebrevet til EU-kommisjonen, og sier det er viktig at artister står sammen for å ivareta og forbedre inntektskildene. Foto: NTB Scanpix
<b>- VIKTIG Å STÅ SAMMEN: </b> Maria Mena har signert klagebrevet til EU-kommisjonen, og sier det er viktig at artister står sammen for å ivareta og forbedre inntektskildene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norske artister i strupen på Youtube

Krever bedre betalt.

(Dagbladet): Over 140 norske artister har klaget inn YouTube til EU-kommisjonen. Blant dem er a-ha, Madcon, Tone Damli og Maria Mena.

Musikkindustrien mener videogiganten YouTube setter industriens framtid i fare. De har derfor klaget inn YouTube til EU-kommisjonen, og saken vil bli tatt opp på EU-kommisjonens ukentlige møte i dag.

Over 1000 internasjonale artister har skrevet under på klagebrevet, som ble sendt i slutten av juni. Blant dem er superstjerner som Coldplay, Sting, Paul McCartney og Lady Gaga.

Norske artister i strupen på Youtube

En rekke norske artister har også skrevet under, blant dem Anita Skorgan, A-ha, Madcon, Maria Mena, Finn Kalvik, Øystein Sunde og Tone Damli, framgår det av klagebrevet.

– Det er viktig at vi artister og låtskrivere står sammen for å ivareta og forbedre våre inntektskilder, sier Maria Mena i en e-post til Dagbladet, som en kommentar til at hun har underskrevet klagen.

0,8 øre

Ifølge en rapport utarbeidet av analysebyrået Imidia sank inntektene for YouTube fra 0,002 dollar til 0,001 dollar, altså om lag 0,8 øre, fra 2014 til 2015, skriver Dagens Næringsliv.

Det er interesseorganisasjonen IFPI og Impala som har koordinert klagen som er sendt til EU-kommisjonen.

- Folk tror at dette handler om å redusere tilgjengeligheten for musikk på nettet. Det stemmer overhodet ikke. Det vi ønsker oss er en rettferdig lisensiering i Europa, sier Johnny Phelan ved IFPIs europeiske kontor i Brussel til Dagbladet.

A-ha klare for konserter i Norge
A-ha klare for konserter i Norge Vis mer

IFPI mener den økte bruken av musikk på YouTube ikke kommer musikerne til gode.

–Artistene får forsvinnende lite igjen for innholdet sitt på YouTube, på grunn av at disse tjenestene skjuler seg bak den såkalte «safe harbour-lovgivningen», sier styreleder i IFPI Norge og administrerende direktør i Sony, Lena Midtveit, til Dagbladet.

Hun sier klagen handler utelukkende om det økonomiske aspektet i dette.

–Bred oppslutning

–Vi ønsker at rettighetshaverne skal få ordentlig betalt når de gjør innholdet sitt tilgjengelig, sier Midtveit.

Norske artister i strupen på Youtube

Initiativet startet i utgangspunktet i USA.

– Vi har videreformidlet budskapet og forsøkt å skape engasjement blant artister i Norge. Vi har fått en bred oppslutning, sier Midtveit.

I alt 140 norske artister signert klagebrevet, ifølge IFPIs egen oversikt.

Må betale

Tenåringsartistene Marcus & Martinus er blant disse.

POPULÆRE PÅ YOUTUBE: Musikkvideoen til Marcus &amp; Martinus sin låt "Elektrisk" har over 21 millioner avspillinger på YouTube. Lars Eivind Bones / Dagbladet&nbsp;
POPULÆRE PÅ YOUTUBE: Musikkvideoen til Marcus & Martinus sin låt "Elektrisk" har over 21 millioner avspillinger på YouTube. Lars Eivind Bones / Dagbladet  Vis mer

– YouTube er en av de viktigste kanalene for musikk. Musikkvideoen til Marcus & Martinus’ låt «Elektrisk» er sett like mange ganger YouTube som den har blitt hørt på Spotify. Når du ser på tallene for dette, så står det ikke helt i stil, sier Marcus & Martinus’ manager Jon Leiulfsrud til Dagbladet.

– Vi ønsker at YouTube skal betale bedre for seg, og gi mer til rettighetshaverne enn de gjør i dag, sier han videre.

Brevet er den ferskeste klagen i musikkindustriens pågående kamp mot YouTube. Tidligere har artister som Taylor Swift og U2 sendt lignende brev til Kongressen i USA, skriver NTB.

– Digitale tjenester er ikke fienden. YouTube samarbeider med musikkindustrien om å kanalisere flere penger til artister ut over de 3 milliarder dollarene vil til dags dato har utbetalt, sier en talsperson for Google, som eier YouTube, ifølge NTB.