Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske artister kan bli sterkere

Gramart og Norsk Artistforbund åpner for å slå seg sammen.

MUSIKERNES FAGFORENINGER: Her får rapperne i Karpe Diem, Chirag Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Gramart-prisen på 100 000 kroner i 2010, overrakt av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt artist Frode Alnæs. Arbeidet til Gramart og Norsk Artistforbund har gitt musikerne bedre forhold. Foto: Anders Grønneberg
MUSIKERNES FAGFORENINGER: Her får rapperne i Karpe Diem, Chirag Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Gramart-prisen på 100 000 kroner i 2010, overrakt av daværende kulturminister Anniken Huitfeldt artist Frode Alnæs. Arbeidet til Gramart og Norsk Artistforbund har gitt musikerne bedre forhold. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det skriver musikkbransjenettstedet Ballade etter et utspill fra Audun Molde, leder for populærmusikk-studiet på NISS.

- Jobber for det samme Han har vanskeligheter med å se eller forstå behovet for to artistorganisasjoner i Norge.

- Faglig sett er dette to organisasjoner som jobber for akkurat det samme, sier Molde.

- Det er historiske årsaker til at de to organisasjonene finnes, men i dag tror jeg at Gramart og Artistforbundet ville stått faglig sterkere og hatt et bedre utgangspunkt for nytenkning om de slo seg sammen.

Underslag og bråk I 2000 ble to av den daværende ledelsen i Gramart politianmeldt for underslag. Begge ble dømt til ubetinget fengsel.

Det var kjølvannet av denne konfliken at Norsk Artistforbund (NA) oppsto.

GRUNNLEGGEREN: Det var Tore Hansen, som døde i fjor vinter, som startet Norsk Artistforbund i 2000 - her sammen med artistkollega Claudia Scott. Foto: Anders Grønneberg
GRUNNLEGGEREN: Det var Tore Hansen, som døde i fjor vinter, som startet Norsk Artistforbund i 2000 - her sammen med artistkollega Claudia Scott. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det var Unit Five-vokalisten Tore Hansen, som døde for elleve måneder siden, som - sammen med Jørn Hoel - sto bak opprettelsen av NA. Hansen var daglig leder og NAs viktigste sak var å heve popartistenes utbetalinger fra vederlagsbyrået Tono.

Samarbeider tett Men så mange år etter rot og uenighet i artistbransjen, mener Audun Molde at avstanden mellom Gramart og Norsk Artistforbund er minimal. Derfor sier daglig leder i Gramart, Elin Aamodt, til Ballade at de har vuderdert fusjon og utelukker ikke at det kan skje.

- Jeg tror en fusjon har mye for seg, sier hun.

Gramart- og NA-ledelsen deler inntrykket av at de to organisasjonene nå samarbeider tett, og at det er små forskjeller politisk.

- Et supplement Leder av Norsk Artistforbund, Knut Aafløy, sier at en sammenslåing kan være på trappene.

- Norsk Artistforbund ble i sin tid dannet som et supplement til Gramart, og er det fortsatt i dag. Medlemmene ønsker NA, og anerkjenner arbeidet vi gjør.

GRAMART: Elin Aamodt, daglig leder i Gramart.
GRAMART: Elin Aamodt, daglig leder i Gramart. Vis mer

Det sier Knut Aafløy, som mener at det supplementsaspektet er viktig, og at det er forståelse for at det er to artistorganisasjoner i Norge. Han tror også at dagens ordning har mye for seg.

NORSK ARTISTFORBUND: Knut Aafløy, leder av Norsk Artistforbund.
NORSK ARTISTFORBUND: Knut Aafløy, leder av Norsk Artistforbund. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media