Norske artister saksøker plateselskapene

Vil ha bedre avtaler.

SAKSØKER: Norske artistorganisasjoner saksøker plateselskapene for å få bedre kontroll over musikken. Stridens kjerne er blant annet en avtale med NRK om rettigheten til musikken som brukes i deres sendinger. Her fra finalen av musikkprogrammet «Stjernekamp» i fjor. Foto: Bjørn Langsem.
SAKSØKER: Norske artistorganisasjoner saksøker plateselskapene for å få bedre kontroll over musikken. Stridens kjerne er blant annet en avtale med NRK om rettigheten til musikken som brukes i deres sendinger. Her fra finalen av musikkprogrammet «Stjernekamp» i fjor. Foto: Bjørn Langsem.Vis mer

(Dagbladet:) Artistorganisasjonene Gramart, Musikernes fellesorganisasjon og Norsk Artistforbund går til sak mot plateselskapsorganisasjonene Ifpi og Fono for å sikre seg større kontroll over muligheten til å forhandle om rettigheter. Det skriver Dagens Næringsliv.

Mislikte NRK-avtale Bakgrunnen for søksmålet er blant annet at Ifpi nylig har inngått en ny avtale med NRK om bruk av norsk musikk i deres sendinger.

- Artistene har blitt mektig provosert over at plateselskapsorganisasjonene Ifpi og Fono har gitt seg ut for å ha alle rettigheter til musikken, noe de ikke har, sier advokat Hans Marius Graasvold, som representerer artistorganisasjonene.

Hensikten med søksmålet er i følge Dagens Næringsliv å sikre utøverne mer presise avregninger for musikkbruk i TV-produksjoner og såkalt demand-bruk av musikk - det vil si sendinger som kan spilles av via for eksempel NRKs nettradio.

- Avtalen er gyldig Direktør i Ifpi Marte Thorsby sier til Dagens Næringsliv at Ifpi har fått fullmakt fra sine medlemmer (altså plateselskapene) til å inngå avtalen med NRK.

- Denne avtalen er naturligvis gyldig. Denne pågående diskusjonen med utøverorganisasjonene har medført at plateselskapene har blitt ytterligere oppmerksom på at dette uttrykkelig med skrives i alle artistkontrakter, sier Thorsby.

Hun understreker at artistene får all informasjon de ønsker hvis de tar kontakt med plateselskapet sitt.