Norske atominvesteringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEI TIL ATOMVÅPEN

(NTA) er gjort kjent med at petroleumsfondets investeringer i våpenproduserende firma nesten er fordoblet i 2003, fra 1,2 milliarder i 2002 til 2,2 milliarder i fjor.

Blant disse firmaene hører to firmaer som er involvert i produksjon av atomvåpen i USA, Lockheed Martin og Honeywell. Økningen i fondets investeringer til disse selskapene er på henholdsvis 45 og 55 prosent.

NTA finner det etisk uforsvarlig at Norge skal tjene på at spenningen i verden øker. Atomtrusselen er minst like stor i dag som under den kalde krigen.

Spesielt etter at USA vedtok å starte produksjon av såkalte «mininukes», små atomvåpen som er beregnet for bruk. Dermed går man vekk fra avskrekkings-strategien ved atomvåpen, noe som høyst sannsynlig vil starte et nytt våpenkappløp og skape større usikkerhet i verden.

NTA vil på det sterkeste oppfordre Regjeringen til å innføre etiske retningslinjer for Petroleumsfondet, slik at «det norske folks sparepenger» ikke blir brukt til å støtte krigsprofitører, som tjener på de tragiske konfliktene rundt omkring i verden.

Uten slike retningslinjer, vil det indirekte si at den norske stat er med på å spekulere/profitere på andre folks lidelser; jo flere konflikter, jo mer lønnsomt vil det være å investere i våpenproduksjon.

NTA er overbevist om at flertallet av den norske befolkning ønsker etiske retningslinjer og at det ikke bare er profitten som skal styre statens investeringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer