Norske band erobrer Hellas

Aten elsker The Low Frequency In Stereo. Se video!

(Dagbladet.no): Mens norske journalister stort sett er opptatt med å finlese Billboard eller britiske hitlister på jakt etter norske innslag, er banda her til lands også opptatt av å prøve seg i andre - kanskje noe mindre glamorøse - markeder.

Kings of Convenience er for eksempel i Asia for tiden, der de blant annet sjarmerer journalistene i Malaysia.

Plateaktuelle The Low Frequency In Stereo søkte seg på sin side til Hellas. For drøyt to uker siden spilte de for 300-400 publikummere på klubben Underworld i Athen.

- Konserten var fantastisk, og publikum var virkelig med. De gjenkjente mange av låtene, sier Theo Karopoulos til Dagbladet.no. Han jobber med booking i selskapet Alterground, og var ansvarlig for å hente bandet til Hellas.

Voksende undergrunn

Hellas-jobben til The Low Frequency In Stereo er enda et eksempel på hvor langt du kan komme med e-post og et knippe gode låter.

Karopoulos sier han har fulgt med bandet siden debuten, og da han hørte at et nytt album var på vei tok han kontakt.

Ikke mange ukene senere satt bandet i bil på vei fra flyplassen og inn til Aten sentrum.

PÅ AKROPOLIS: Stadig nye land åpner seg for norske band. Her er The Low Frequency In Stereo i Hellas. FOTO: INGE ERIKSEN
PÅ AKROPOLIS: Stadig nye land åpner seg for norske band. Her er The Low Frequency In Stereo i Hellas. FOTO: INGE ERIKSEN Vis mer

- Da hørte vi reklame for konserten på radioen. Det var visstnok også en reklamespot på den lokale tv-kanalen i Aten, og vi gjorde flere intervjuer - blant annet ett direkte på gresk radio. Det var ganske kult, forteller bassist Per Steinar Lie.

Den dagen de skulle spille konserten, trommet arrangørene sammen en stor fest.

- Vi ble behandlet som rockestjerner. Hellas har tydeligvis et voksende undergrunnsmiljø, og var veldig åpne for det vi driver med, forteller keyboardist Hanne Andersen.

Og The Low Frequency In Stereo er ikke det eneste bandet som har et navn i ferielandet.

- Nei, vi elsker flere norske band. Madrugada er for eksempel veldig store her. Det er en stor begivenhet hver gang de kommer hit for å spille, sier Karopoulos, som også rapporterer om at norsk black metal er populært.

Kompostrock

The Low Frequency In Stereo er som de fleste norske band - avhengig av å erobre marked i utlandet om de skal ha muligheten til å legge bort dagjobbene («Uzbekistan neste», ifølge Per).

For til tross for gode kritikker for sisteskiva «The Last Temptation Of ...» har Norge naturlig nok et for smalt marked for hovedsaklig instrumental postrock.

- «Hvit støy», «postrock».... Det er liksom betegnelser som henger ved oss uansett hva vi gjør. Jeg hører ikke mye hvit støy hos oss, sier Njål Clementsen.

Bassist Per Steinar Lie mener han har funnet en egen sjanger for bandet.

- Jeg liker begrepet kompostrock, som også passer oss mye bedre. Det er mørkt, fuktig og organisk.

SMØRBLID: Den greske konsertpromoteren Theo Karopoulos.
BEHANDLET SOM ROCKESTJERNER: Mellom 300 og 400 mennesker møtte opp. Her hviler bandet mellom slagene.
BOOTLEG: Det ble gjort opptak av konserten i Hellas. Klart for liveskive?