FRA HELE VERDEN: Brevene dumper inn i Drøbak.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRA HELE VERDEN: Brevene dumper inn i Drøbak. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Norske barn desidert mest bortskjemt

Avsløres av brevene til Julenissen i Drøbak.

(Dagbladet): «Kjære Julenissen. Jeg håper du har det fint på Nordpolen. Går det bra med reinsdyra? Jeg heter Kjersti er 13 år og har full tro på deg! Til jul ønsker jeg meg DVD spiller, stall til hesten, hund, katt, moped, minst 2000 kroner, TV på rommet mitt og ny seng».

Dette er et utdrag fra forfatter Birger Sivertsens nye bok, «Brev til Julenissen». Den vil stå i norske bokhandlere om to uker. I Frankrike og Canada, samt flere engelsskpråklige land, er den allerede ute.

På seks år har Sivertsen gått igjennom 40 000 brev som er sendt fra barn og voksne Verden over - til Julenissen i Drøbak. Det har vært variert lesning, forteller forfatteren.

Ruller med lister av ting - Noen skriver og spør om Julenissen kan bytte ut stefaren dems, for de liker ikke stefaren. Noen barn skriver at de har blitt mishandlet og ber om hjelp. Andre gjerne fra India, ønsker seg et par sko av Julenissen, sier Sivertsen.

- Mens norske barn spør om minst femten ting samtidig. De kan sende inn lange ruller med lister av ting. Én har sendt inn en hel katalog og krysset av hele sider med saker han ville ha, fortsetter han.

At norske barn overlesser Julenissen med ønsker oftest av materiell art, gjør Sivertsen bekymret for mentaliteten blant norske barn.

- Norske barn er desidert aller mest bortskjemt i hele Verden. Det er det ingen som helst tvil om, sier han.

Det, at norske barn er de mest bortskjemte barna i Verden, er også én av de to hovedkonklusjonene forfatteren kommer fram til i boka, forteller han. Den andre er den at Julenissen for mange, voksne som barn, er en slags mytisk skikkelse - en helligdom på linje med Jesus.

Eventyret om Julenissen
Ja, forteller Sivertsen, gjennom å ha lest alle de tusen julebrevene han har lest, har han skjønt at mange tilber Julenissen som de tilber Gud.

- Det skremmer meg litt, sier Sivertsen, som selv sier han ikke tror på Julenissen, selv om han antagelig er den personen i landet som kjenner Julenissen aller best.

JULENISSEHUSET: Tom Kristiansen er turistsjef. 
Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
JULENISSEHUSET: Tom Kristiansen er turistsjef. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Det er skummelt å vite at mennesker kan bytte ut annen religiøs tro med å tro på en skikkelse som tross alt ikke eksisterer i det hele tatt, sier han.

Men han er glad for alle brevene. Han er glad for å ha fått lest dem, og for å ha fått innblikk i hvor utbredt eventyret om Julenissen faktisk er.

- Så er det jo også vanvittig morsom lesning. Mye av det er svært alvorlig, men måten spesielt barn skriver på... Det er herlig, sier Sivertsen.

Får svar Ideen til boka fikk Sivertsen for noen år tilbake, da han skrev boka «Norsk Jul» og begynte å interessere seg for tradisjonene rundt julebrev og julekort.

Han kontaktet Posten, som fortalte at over 250 000 brev sendes til Julenissen i Drøbak hvert år, og at alle brevene leveres Julehuset i Drøbak. Fra Julehuset i Drøbak sendes også svar, til barn og voksne i Japan, Midtøsten, India, Italia, Frankrike, England. Og i Norge.

ØNSKELISTE: Det renner inn brev til nissen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØNSKELISTE: Det renner inn brev til nissen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer