KOMMENTARER

Norske barn er kjempegode i matte. Men de slutter å være det

Elevene er svakere enn de var på nittitallet. Men hva kan gjøres?

MÅ BLI BEDRE: Men de som skal få norske elever til å velge realfag, står overfor paradoksale utfordringer. Foto: Scanpix.
MÅ BLI BEDRE: Men de som skal få norske elever til å velge realfag, står overfor paradoksale utfordringer. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tirsdag formiddag ble det forkynt i med glede hvert prestegjeld, eller gjennom en digital variant av det samme: Norske femteklassinger er kjempegode i matematikk! Undersøkelsene av den internasjonale TIMSS-undersøkelsen var blitt offentliggjort, og den viste at podene var best til å regne i hele Norden, og er blant de beste i Europa.

Men i tillegg til denne udiskutabelt gode nyheten, var det andre som kunne gi skolemyndighetene grunn til å ta et langt, stødig blikk på seg selv i speilet. For når norske elever når ungdomsskolen, er matematikkprestasjonene bare på middels nivå sammenlignet med andre land i Europa. De er særlig svake i algebra, en del av faget som er abstrakt og krevende å lære bort, men også essensielt som verktøysfag både innad i matematikken og i andre realfag. Dette skaper videre ringvirkninger: På videregående er elevene bedre i matematikk enn før, men svakere i fysikk, og i begge fag er resultatene markant dårligere enn på nittitallet. I Norge er det også en langt mindre andel av elevene som velger å fordype seg i matematikk og fysikk sammenlignet med for eksempel Sverige, Frankrike og USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer