TRIST: Bildeboka «Jenta som ikke kunne slutte å gråte» kom ut like før sommeren, og er en av mange norske bøker om sorg. Illustrasjon: FRA BOKA / Maja Nøkleby
TRIST: Bildeboka «Jenta som ikke kunne slutte å gråte» kom ut like før sommeren, og er en av mange norske bøker om sorg. Illustrasjon: FRA BOKA / Maja NøklebyVis mer

Norske barnebøker om sorg fyller mange bokhyller

Det er ikke sørgelig.

KOMMENTAR: Like før sommeren slapp barnebokduoen Sara Li Stensrud og Maja Nøkleby ei nydelig bildebok, som vi anmelder i dag. «Jenta som ikke kunne slutte å gråte» er enda mer aktuell nå enn for to måneder siden.

For det er mange som har grått de siste ukene, nok til at også de helt unge barna som boka er beregnet på må ha lagt merke til det.

- Snakk med barna om det som har skjedd, var rådet fra barnepsykologene etter terrortragediene, med forbehold om at vi tilpasser praten til barnas alder og forstand.

Norske barnebokforfattere er langt framme når det gjelder å omtale tunge temaer, noe de også har høstet mye oppmerksomhet for internasjonalt.

Lista kunne vært mye lengre, men her er noen bøker som har kommet ut de siste åra, og som kan fungere trøstende, forklarende, eller inspirere til samtale rundt vanskelige temaer.

«Jenta som ikke unne slutte å gråte» passer godt som utgangspunkt for en samtale om sorg med de aller minste. Samtidig viser den en vei ut av sorgen, om enn lett absurd.

Bøker om død finnes det enda flere av, mange skrevet med tanke på barn som selv har mistet noen. Kunstneren Bjørg Thorhallsdottir laget boka «Pappaen min bor i himmelen», etter at hennes mann og pappaen til sønnen på to og et halvt år døde. Det er en vakker og forklarende bildebok om en liten gutt som prøver å hoppe trampoline opp til faren i himmelen.

Gaute Heivolls «Himmelen bak huset» passer som høytlesning for litt større barn. Den forteller om en gutt som finner trygghet etter å ha mistet moren sin. Heivolls nyeste barnebok, «Båten mellom stjernene», handler ikke like eksplisitt om død. Men også her er det ei lita jente som finner trygghet, med god hjelp fra sin avdøde bestemor.

Barn takler sorg på forskjellige måter, og barnebøker om sorg og død er like forskjellige som andre barnebøker.

- Jeg tror at så lenge man kan snakke ærlig og åpent om ting, da blir det naturlig og skaper ikke angst, sa Bjørg Thorhallsdottir i et intervju med Dagbladet i fjor.

Det er vel ikke et dårlig mål for en lesestund.