BARNEBOKHYLLE: Fire norske forlag har gått sammen om et nytt system for digitale, berikede barnebøker. Foto: CAPPELEN DAMM
BARNEBOKHYLLE: Fire norske forlag har gått sammen om et nytt system for digitale, berikede barnebøker. Foto: CAPPELEN DAMMVis mer

Norske barnebøker tok nettopp et digitalt sjumilssteg

Ut av app-jungelen.

Kommentar

Like før sommerferien har fire norske forlag satt i gang en liten digital-revolusjon for norske barnebøker. Jeg er nesten overrasket over at de ikke har slått seg hardere på brystet, med tanke på hvor mye ebok-kjeft de har fått de siste åra, for kronglete løsninger og dårlig samarbeid.

Men nå har Gyldendal, Cappelen Damm, Samlaget og Aschehoug endelig funnet en fornuftig måte å håndtere barnebøker på brett og mobil — til fordel for leserne, og vel så mye for seg selv.

Siden Gyldendal gjorde suksess med «Tambar er et troll» i 2011, har det vært et jevnt tilsig av nye barnebokapper fra norske forlag. Men flere har uttrykt frustrasjon over følelsen av å sende gjennomarbeidede produkter «ut i det store intet». Apple har ingen bokhandlere som står parat til å plukke ut og vise fram de gode — og norskspråklige - bøkene i mylderet av ræl. Med mindre de havner på bestselgerlista med én gang, risikerer de å forsvinne bak billige eventyrbøker og selvpubliserte amatørfortellinger, på ulike språk. Hittil har skikkelige barnebokapper vært dyre å produsere og billige å kjøpe, og storparten går med underskudd.

Fordi småbarnsbøkene er berikede ebøker — med lyd og interaktivitet i tillegg til tekst og bilder — har de blitt solgt som apper. Enkeltvis, eller via samle-apper for bokserier. Men nå kan du kjøpe dem i nettbokhandelen, som andre bøker. Foreløpig er det bare Tanum som har startet salget av det de kaller ebok+. De har lansert appen Boksnuser, som du laster ned fra Appstore og Google Play. Når du kjøper bøkene i bokhandelen, legger de seg automatisk på hylla inne i appen.

Det største framskrittet er at boksamlingen knyttes lesernes bokhandel-profil. Du mister ikke bøkene selv om du bytter nettbrett. I tillegg får du nå tilgang til en haug med gode, norske digitale barnebøker på ett sted. Foreløpig ligger 100 bøker ute, deriblant populære titler som «Jakob og Neikob»-bøkene og «Thomas og Emma»-serien. De har også droppet det mest irriterende ved mange andre samle-apper for barnebøker, nemlig «in app-kjøp». «Boksnuser»-appen brukes bare til oppbevaring. Dermed slipper du maset fra poden som ikke forstår hvorfor han ikke kan åpne boka som står ved siden av den han nettopp leste. For bokbransjen er det nok også en betydelig fordel å kunne løsrive seg litt fra Apple og Google, og vise fram fortrinnene til en norsk nettbokhandel.

Så gjenstår det å se om flere forlag blir med. En utfordring er at alle som vil selge bøker på denne måten, må bruke det samme programmet til å produsere dem. Det skal ha forenklet prosessen kraftig for forlagene, men er ikke det beste utgangspunktet for nyskaping. Og det er langt mellom virkelig originale utgivelser. De fleste begrenses av at de er basert på papirbøker. Slik markedet har sett ut til nå, er det lett å forstå at forlagene sjelden tar sjansen på å utvikle digitale barnebøker helt fra scratch. Kanskje vil det snart endre seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.