KOMMENTARER

Norske barns rettssikkerhet er i fare

Vi må til bunns i hvorfor norsk politi svikter i å etterforske, påtale og dømme voksne for vold og drap på barn.

DØDE: Monika Sviglinskaja døde for tre år siden. Nå er saken gjenopptatt som drapssak og eks-stefaren er siktet. Foto: Politiet / ABC Nyheter.
DØDE: Monika Sviglinskaja døde for tre år siden. Nå er saken gjenopptatt som drapssak og eks-stefaren er siktet. Foto: Politiet / ABC Nyheter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I Hordaland politidistrikt er en skandale rullet opp. Monika Sviglinskaja på 8 år ble for snart tre år siden funnet kvalt i hjemmet sitt. Politiet henla saken etter ni måneder som selvmord, til tross for at selvmord blant barn er høyst uvanlig. De hadde ingen svar på hvorfor glasset i inngangsdøra var knust fra utsida, hvorfor jentas mobil var sporløst forsvunnet sammen med en rekke verdigjenstander fra hjemmet. Vitneobservasjoner skal ikke ha blitt fulgt opp. Og det var noe som ikke stemte med eks-stefarens forklaring.

Moren har verken følt seg orientert eller hørt i saken. En intern etterforsker som forsøkte å få saken gjenopptatt, ble hysjet ned. Ingen lyttet, før moren og bistandsavokaten ved hjelp av en tidligere Kripos-etterforsker fikk saken gjenopptatt. Nå er jentas eks-stefar siktet og politiet anmeldt til Spesialenheten for politisaker.  

Dessverre er ikke Monikas sak enestående. Christoffer-saken er blitt trukket fram som en parallell. I likhet med Monika ble Christoffer Gjerstad Kihle funnet død med skader som han vanskelig kunne ha påført seg selv. Likevel ville politiet henlegge saken. Også i den saken var det bistandsadvokaten  som stod på og fikk saken gjenopptatt. Stefaren ble dømt for å ha mishandlet gutten til han døde.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer