Norske bluesbrødre

Om de ikke er brødre i kjødet, er Bjørn Berge, Vidar Busk og Amund Maarud i hvert fall brødre i ånden.

ARENDAL (Dagbladet): -  Vi kommer fra samme familie, kan du vel si, mener Vidar Busk. 34-åringen fra Langesund sitter med en sliten Fender Stratocaster i fanget, på ripa av ei seilskute på Sørlandet. Gitaren kjøpte han for sparepengene som 17-åring.

Siden har han nærmest rykket den norske bluesen opp med jorda, klona den med rock, hip-hop og R&B, og smelt den i scenegulvet.

Ved siden av sitter åndsbroren Bjørn Berge. Han har gjort mye av det samme som Busk. De bulende overarmene har røket noen strenger.

-  Jeg spiller ikke så mye tradblues egentlig. Jeg låner en del, helst fra rocken, sier Berge.

Stjeler som en ravn

Han har nettopp hjemkommet fra tropevarme i Nederland og Belgia hvor han spilte på tre festivaler. På programmet står det gjerne Red Hot Chili Peppers og Motörhead.

-  Men det blir nå umiskjennelig Berge likevel, da.

Mens de to eldste bluesbrødrene graver dypt ned i rockehistorien når de spiller, er ikke Amund Maarud like sikker på hvor han henter stoffet fra. Men han medgir glatt at han stjeler som en ravn. Det synes Vidar Busk er fortreffelig.

-  Det er i kombinasjonen av å gå på tvers og å kopiere du utvikler deg, sier Busk faderlig. Det rådet tar Maarud gladelig til seg.

-  Den første plata til Vidar var den egentlige inngangen min til norsk blues. Den kom ut da jeg var 16. Larsen og Reiersrud oppdaget jeg først seinere. Og Bjørn? Han har jeg et mer live-forhold til. Han har noen konserter som er helt steike.

Leker

-  Nei, det er ikke farlig med ungdommen, som har livet foran seg. Da er det verre med oss, sier Berge (35), henvendt til Busk, og ler så skuta rister.

-  Det er viktig å leke, at vi har det gøy, sier Busk.

-  Vi er i underholdningsbransjen, enten vi vil det eller ikke.

Amund Maarud fra Skogbygda er det nyeste skuddet på den norske bluesstammen. Og med tre album på samvittigheten har 23-åringen virkelig begynt å spire. At han er under Berge og Busk sine vinger, synes han bare er feiende flott. Neste uke skal Maarud og Busk åpne Notodden Blues Festival.

-  De er jo noen helt suverene karer, da, sier Maarud med breial trailerkæps og solide pilotbriller. De tre bluesbrødrene er sammen under Canal Street Jazz & Blues festival i Arendal. Riktignok ikke på samme scene, men dog.

-  Både Bjørn og Vidar oppfører seg veldig fint, både under og etter konsertene, sier Maarud.

Noe ryktemessig rabalder er det ikke mulig å oppdrive, altså.

-  Nei, rocken er dau, ler Maarud idet han pent og høflig spør om å få ei flaske vann.

-  Se bare på Stones! De stiller jo med frisk frukt og manualer nå, sier han.

Nyvinninger

Da var det annerledes da han havna i bråk med Bill Sims på Muddy Waters i Oslo. Foranledningen var at Maarud ble lettere animert på grunn av et oppskrudd konjakkonsum. Derfor gikk han like godt av scenen.

-  Sims blei dritforbanna og trua meg på livet! Og det er ikke bare å bli trua på livet av folk fra Chicago, sier Maarud.

Men stort sett er gutta i bluesmiljøet gode venner.

-  Amund er frisk. Veldig ok at han gjør sine ting. Det trenger vi. Det er uansett viktig at han følger sitt eget hjerte, sier Bjørn Berge.

-  Samtidig er det viktig at noen holder tradisjonene i hevd.

b> PÅ FESTIVAL: Blues-gutta Amund Maarud (til venstre), Vidar Busk og Bjørn Berge spiller for tida på Canal Street Jazz & Blues festivalen i Arendal.