OVERLEVER ALT: Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» fra i fjor er blant de best solgte bøkene også i år. Også utenfor Norge vekker boka interesse. I august er Hjorth gjest på den store litteraturfestivalen på museet Louisiana i Danmark. Foto: NTB Scanpix
OVERLEVER ALT: Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» fra i fjor er blant de best solgte bøkene også i år. Også utenfor Norge vekker boka interesse. I august er Hjorth gjest på den store litteraturfestivalen på museet Louisiana i Danmark. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bestselgere i 2017

Norske bokkjøpere foretrekker romaner framfor sakprosa

«To søstre» og «Sjarmen med tarmen» er unntaket.

Kommentar

Til tross for mye blest rundt sakprosaen, ikke minst i NRKs radioserie i sommer, holder fiksjonen stillingen som lesernes favorittvalg. Unntaket er Åsne Seierstads lynende aktuelle «To søstre», som ligger som nummer to på den halvtårlige bestselgerlista til Norsk Bokhandlerforening. Dessuten holder «Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders stillingen.

Det er ingen bombe at Jo Nesbø er bestselgerkongen med «Tørst». Mer overraskende er det at bare to krimromaner fins på lista; B.A. Paris’ «Bak lukkede dører» og Jussi Adler Olsens «Selfies». Ingen svensker!

Irske Lucinda Riley er den av tidas mange underholdningsforfattere som har sterkest grep om leserne, sammen med Jojo Moyes. Riley har fire bøker på lista, tre av dem fra serien «Syv søstre». Vår anmelder Cathrine Krøger slår fast at Riley «nekter seg lite» og at dette er «storslått underholdning».

Barnelitteraturen er representert med Andy Griffiths, med suksessserien om gutta i trehuset og Bjørn F. Rørvik med tredje epos om bukkene bruse, «Bukkene Bruse begynner på skolen». Spenning for barn finner du i «Steinvokteren» av Kazu Kibuishi.

Én klassiker er med på lista, Carson McCullers’ «Hjertet er en ensom jeger». Hyggelig sett med norske øyne er det at Vigdis Hjorth følger leserne inn i et nytt år med kvalitetsromanen «Arv og miljø». Jon Michelet er derimot ikke på årets liste. Han er blitt syk og har måttet utsette sjette bok i serien om skogsmatrosen. La oss benytte anledningen til å ønske ham riktig god bedring.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.