<strong>Uunngåelig:</strong> Sykdom og skader er uunngåelig - for både dyr og mennesker. Jobben er å forhindre og behandle, skriver kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralsalg.
Uunngåelig: Sykdom og skader er uunngåelig - for både dyr og mennesker. Jobben er å forhindre og behandle, skriver kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralsalg. Vis mer

DEBATT

Debatt: Pelsdyroppdrett

Norske bønder er i verdensklasse

Norske pelsgårder er verdensledende på dyrevelferd. Gjør vi feil, får hele Norge vite det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.
Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag. Vis mer

Dagbladet vil legge ned pelsdyrnæringen. Fordi «stadig nye funn viser at en avvikling er det eneste fornuftige». Kom dere på gård og se hva folk driver med. Norske pelsgårder er verdensledende på dyrevelferd. Vi er underlagt det strengeste kontrollregime. Gjør vi feil, får hele Norge vite det.

I oktober ble 300 000 dyr inspisert. 223 stykker var skadet. 174 fikk behandling. Det skulle vært null, men utgjør 0,074 prosent av dyra våre. Sykdom og skader er uunngåelig. Dyr eller mennesker. Jobben er å forhindre og behandle. Gjør vi ikke det, ville ikke 99,926 prosent av dyra vært friske. Dagbladet ville hatt rett. Det har de ikke.

Flere får øynene opp for kvaliteten på våre gårder. Over 200 ganger har vi invitert til åpen gård de siste tre årene. Tusenvis har sett at tam mink og rev kun er fjerne slektninger av dem i naturen. Og dyra har det bra. 100 år med avl har tilpasset dyra til livet på gården. Dyra får omsorg, mat, leker og kontroll av veterinær, Mattilsynet og næringen selv. Vi kan ikke leve av dårlig dyrevelferd. Vi driver eksport uten subsidier.

Hvert dyr som dør eller blir skadet er rent tap for bonden. Utgiften til for- og bortfall av salg er ikke butikk. Streng internjustis og politianmeldelser, eksklusjon og fratatt sertifikat må til for å vise at vi mener alvor med målet om å ha Norges beste dyrevelferd.

Derfor innfører vi Welfur, en europeisk forskningsbasert velferdsprotokoll, nettopp for å sikre optimal velferd. Blir ikke bonden sertifisert, får hun ikke selge varene. Igjen - null butikk.

Dette, og mer til, kunne vi ønske Dagbladet omtalte når næringen drøftes. Velkommen til gards! Møt bønder i verdensklasse, som ubeskjedent nok, er blant Norges aller beste til å ta vare på dyra sine. Dere tror det kanskje ikke før dere ser det?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer