KOMMENTARER

Norske byggeklosser

Stortinget risikerer å rote vekk Statkrafts potensial som internasjonal fornybargigant. Delprivatisering kan være nødvendig, skriver Geir Ramnefjell.

SALDERINGSPOST: Statkraft mistet fem milliarder og ble salderingspost på forrige statsbudsjett. Dermed skrinla selskapet nye vindkraftprosjekter til havs. Foto: Science Photo Library
SALDERINGSPOST: Statkraft mistet fem milliarder og ble salderingspost på forrige statsbudsjett. Dermed skrinla selskapet nye vindkraftprosjekter til havs. Foto: Science Photo Library Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Statkraft er stadig i hardt vær. I bokstavelig forstand skulle det være gode nyheter for statens heleide fornybar-stolthet, med røtter tilbake til konsesjonslovene og etableringen av vannkraften her i landet. Selskapet eier store deler av norsk vannkraftproduksjon, og driver også stort innenfor vindkraft. Uvær er godt nytt.

Politisk ustabilitet er derimot litt mer vanskelig. Statkraft har i mange år vært gjenstand for politisk drakamp. Foreløpig siste kapittel er at selskapet fått ny styreleder. Næringsminister Monica Mæland ønsket en «ny profil», og satte inn eks-kulturminister Thorhild Widvey. Kritikken mot avgjørelsen er først og fremst rettet mot at de to er omgangsvenner, men bak dette gjemmer det seg noe som kanskje er mer alvorlig for industrigiganten. Widvey, som riktig nok blant annet har bakgrunn som olje- og energiminister, erstatter den langt mer erfarne industrilederen Olav Fjell.

I sommer har også selskapet måttet ta store tap på grunn av sin internasjonale satsning på gasskraftverk. Det skyldes at energiprisene i Europa har stupt. Gasskraftverkene kommer dårlig ut av et støttesystemet som favoriserer subsidiert sol- og vindkraft. Hadde systemet basert seg på avgifter på CO2-utslipp ville gasskraftverkene hatt en sjanse. Nå taper de på den ene siden mot billig fornybar, og på den andre siden mot relativt sett billigere kull.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer