Norske Deeyah Emmy-nominert for «Banaz - A love story»

En hjerteskjærende beretning om et æresdrap.

STERK FILM: Norske Deepika Thathaal, med kunstnernavnet Deeya, er blitt Emmy-nominert for sin debutfilm, «Banaz - A love story», 
Foto: Espen Røst
STERK FILM: Norske Deepika Thathaal, med kunstnernavnet Deeya, er blitt Emmy-nominert for sin debutfilm, «Banaz - A love story», Foto: Espen RøstVis mer

Deeyah er kanskje bedre kjent som Deepika Thathaal, musikeren og sangeren som forlot Norge som 17 åring i 1996 - etter langvarig trakassering av konservative krefter i det pakistanske miljøet.

Prestisjetung pris Emmy Awards, som Deeyah nå er nominert til, er en amerikansk prisutdeling for tv-produksjoner - og er en av de mest prestisjetunge prisene innen bransjen.

Deeyah har bodd i USA og Storbritannia. Filmen er britisk med støtte fra Norske Fritt Ord.

Debutfilm Hun er en dedikert menneskerettighetsaktivist som kjemper for ytringsfrihet og muslimske kvinners rettigheter.

Filmen «Banaz - A love story» er hennes første, og er allerede blitt godt mottatt.

I fjor fikk hun Ossietzkyprisen fra Norsk P.E.N. for sin kamp for ytringsfriheten.

Drapt av sine egne Filmen handler om kurdisk-britiske Banaz Mahmod, som i 2006 ble brutalt drept av sine nærmeste. Som 17 åring ble hun tvangsgiftet til en eldre iraker, som mishandlet henne grovt.

Anmeldelser til tross, ingen ting hjalp. Derfor rømte hun, fant kjærligheten  - og ble dømt til døden av sin egen familie: drept og gravd ned i hagen.

Etterforsker Caroline Goode ved Scotland Yard etterforsket saken og fikk alle medvirkende dømt. For det mottok hun dronning Elizabeths hedersmedalje. Etterforsker Goode har hjulpet og inspirert Deeyah til å lage filmen.

Deeyah er søsteren til Adil Khan: danser, skuespiller og dommer i Norske Talenter.