Norske diktere får luft under vingene

Norwegian sprer forfatterne ut i verden.

UT PÅ TUR: Aksel Sandemose er en av mange norske diktere som blir fraktet ut i verden takket være Norwegian. Selv hadde han neppe drømt om at han skulle få noe med aerodynamikk å gjøre.
UT PÅ TUR: Aksel Sandemose er en av mange norske diktere som blir fraktet ut i verden takket være Norwegian. Selv hadde han neppe drømt om at han skulle få noe med aerodynamikk å gjøre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Norge er blitt en litterær stormakt», slår den danske avisa Kristeligt Dagblad fast i en reportasje i gårsdagens avis. Helt uten hjelp av flyselskapet Norwegian, derimot med bistand fra den statsstøttede organisasjonen Norla, erobrer norske diktere verden, bok for bok.

Hundrevis av norske verk blir oversatt og utgitt i fremmede land, betydelig flere enn svenske og danske. Med historiske spydspisser som Jostein Gaarder, Erik Fosnes Hansen, Lars Saabye Christensen, Per Petterson og Jo Nesbø ble i fjor 395 norske bøker oversatt til 45 språk og utgitt i 55 land.

Mange diktere Mens Fridtjof Nansen og Roald Amundsen forsøkte å skaffe Norge et slags verdensherredømme ved å erobre nord- og sydpolen, er vi tilbake til gullalderen i norsk litteratur, da de fire store og en rekke små ga inntrykk av at Norge litterært sett var på høyde med det beste kloden kunne framvise. Kulturen slår tilbake, litteraturen er den nye olje i det norske maskineriet. Nå er det Nordisk Råd-prisvinneren Merethe Lindstrøms tur til å nå ut over alle grenser, spår Kristeligt Dagblad.

Ved siden av Norla, er det flyselskapet Norwegian som i øyeblikket kjemper hardest for norsk litteratur. Som kjent leter man etter flere mennesker som kan pryde halepartiet til flyene deres. Hittil er det forbløffende få idrettshelter og eventyrere som er blitt brukt, snarere en annen type polfarere i form av mer eller mindre tørste forfattere og kulturpersonligheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer