TAR FYR: Norske Dino Tomic (28) vekker oppsikt med kunsten sin. Nå får han forespørsler fra hele verden. Video: @dinotomic Vis mer

Krutt-kunst:

Norske Dino (28) vekker oppsikt med Instagram-kunst. - Folk drar fra USA for å bli tatovert av meg

Lager kunst av kruttpulver.

(Dagbladet): - For to uker siden dro en fyr helt fra Mississippi til Notodden for å bli tatovert av meg. Han sa han skulle komme tilbake neste år, og da skulle han ta med alle vennene sine, sier Dino Tomic (28).

Han er fra Notodden og har de siste to ukene fått enorm oppmerksomhet verden over. Årsaken er en noe spesiell kunstform, kunstverk laget av krutt.

- Jeg har drevet med kunst siden jeg var liten. Jeg er utdannet kunst- og håndverkslærer, men jobber som tatovør. Jeg må hele tiden utvikle meg og kunsten min, og jeg liker å variere mellom kunstformer, sier 28-åringen til Dagbladet.

Det var nettopp det Tomic gjorde for to uker siden. Etter å ha sett videoer på nettet av at andre laget kunstverk ved hjelp av krutt, bestemte han seg for å gjøre det samme.

Se kutt-kunsten i videoen øverst i saken.

- Jeg tenkte at krutt var det neste steget. Jeg synes at mye av kunsten som var blitt laget ikke var så veldig bra, og håpet at jeg kunne gjøre det bedre, sier Tomic, som beskjedent nok selv ikke vil svare på om han har klart det.

Video av kunstverkene har Tomic publisert på Instagram-profilen sin, hvor han følges av nesten en halv million. Etter responsen å dømme, er det liten tvil om at 28-åringen har lyktes med eksperimentet.

- Det er kjempegøy, sier han.

Forespørsler fra hele verden

I løpet av et par uker har han blant annet vært på russisk, japansk, kinesisk og taiwansk TV. Videoer av kunstverkene hans har blitt sett av flere titalls millioner. Blant annet gjennom Facebook-sidene til veri-art.com, Unilad, 5-Minute Crafts og BuzzFeed.

Oppmerksomheten har også vært innbringende for tatovøren.

I løpet av de siste uke har notoddingen også fått flere henvendelser fra utlandet. To andre amerikanere, en nederlender, en fra Spania og en fra Frankrike har spurt om å få sitte i tatoveringsstolen hans.

- Det er helt sprøtt. På to uker. Og dette kommer i tillegg til de som reiser fra Trondheim, Bergen og Tromsø.

Direkte på russisk TV

Tomic har også fått andre, litt spesielle henvendelser. Han har blant annet blitt bedt om å holde kurs i India, og om å lage krutt-kunst på direkten av russisk TV.

- Jeg måtte si nei til russisk TV. De ga meg bare en halvtime. Jeg måtte forklare dem at dette er mye mer tidkrevende enn som så, sier han.

Kunsten lages ved bruk av kruttkuler, treplater og ild. Først plasserer kunstneren kruttpulveret utover plata, slik at de danner det ønskede motivet. Deretter setter han fyr på kruttet, som brenner

- Det er veldig vanskelig. Jeg sitter med en liten neglesaks for å plassere kulene akkurat der jeg vil ha de. De er så små at jeg må holde pusten for å unngå at de flytter på seg. Jeg må også være nøye med avstanden mellom kulene, for å at det skal brenne jevnt. Et kunstverk bruker jeg omtrent to dager på. Og da jobber jeg fra jeg står opp til jeg går og legger meg, forklarer Tomic.

Ødelegger sin egen kunst

Det er ikke første gang notoddingen får massiv oppmerksomhet for den kreative kunsten sin. For omtrent et år siden fikk han flere millioner visninger på videoer av kunst laget av salt.

- Jeg bruker et svart tøystykke, og bordsalt. Jeg har saltet på en flaske med tut, og heller det forsiktig ut for å lage motivet jeg ønsker. Når motivet er ferdig, ødelegger jeg det, sier Tomic.

Hvorfor ødelegger du noe du bruker masse tid på?

- Motivene jeg lager, såkalte mandaler, lages av buddhistiske munker. Munkene ødelegger også kunsten. Det skal symbolisere at alt kan bli ødelagt en gang, forklarer han.

Tomic avslører også at han har en helt ny kunstform i tankene, noe som ifølge ham selv aldri har vært gjort før. Hva det er, vil han imidlertid ikke avsløre overfor Dagbladet.

- Dere får følge med å se, sier han.

KRUTT: - Ikke gjør dette hjemme, det kan være farlig, sier Danny Shervin til Dagbladet. Video: Danny Shervin / Paintwithgunpowder Her kan du se mer av Dannys kunst: https://paintwithgunpowder.com/ https://www.facebook.com/paintwithgunpowder/ http://www.youtube.com/c/Paintwithgunpowder Vis mer