DEBATT

Debatt: Seksualitetsundervisning

Norske elever fortjener en ny seksualitetsundervisning

Hvis norske skoleelever er heldige, får de seksualundervisning to ganger i løpet av skolegangen.

KUNNSKAP OM SEX: Elever fortjener bedre seksualitetsundervisning på skolen, og de fortjener å lære noe mer enn å tre på et kondom, mener kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
KUNNSKAP OM SEX: Elever fortjener bedre seksualitetsundervisning på skolen, og de fortjener å lære noe mer enn å tre på et kondom, mener kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Elever som sexutnyttes i fadderordninger på videregående og gutter som ikke helt vet hvordan de skal tolke jentene har en ting til felles – de har behov for en bedre, grundigere og mer fokusert seksualitetsundervisning. Da slipper vi kanskje i fremtiden middelaldrende advokater som forsvarer voldtekt også…

Hvis norske skoleelever er heldige, får de seksualundervisning to ganger i løpet av skolegangen. De fleste skoler har vanligvis en viss form for seksualundervisning på 5. og 9./10. trinn. Det er stort sett heteronormativ forplantningslære og å lære hvordan man unngår kjønnssykdommer i naturfag eller i KRLE-faget, at abort er et etisk valg og at homofile eksisterer.

På videregående er kanskje helsesøster innom for å snakke om sex med russen. Dette er langt mindre enn hva barna og ungdommene våre trenger og fortjener. Dette må forbedres og utvides til en årlig og alderstilpasset seksualitetsundervisning gjennom hele skoleløpet.

Denne våren har vi sett et stort engasjement blant norske ungdommer, blant annet hos Humanistisk Ungdom og Hordaland Sosialistisk Ungdom. De krever en bedre og mindre heteronormativ seksualundervisning. Samtidig har vi denne sommeren sett Hemsedalssaken, vi har lest om fadderordninger på videregående skole som har gått helt av skaftet og vi har lest om jenter som forteller om svært ubehagelige opplevelser. Vi har også sett juryordningen komme under press, høyesterettsadvokater som kaller voldtekt utskeielser og rikssynsere som kaller det fyllerør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer