Norske Evita fortviler etter Eurovision-ulykke: - Vi vil bare ha svar

Svigerfaren døde på jobb for Eurovision Song Contest. Nå ønsker familien svar på hvordan det kunne skje.

SAVNER SVAR: Norske Evita Nasira er svigerdatteren til den avdøde sjåføren Poldi Schwartz, som døde i en arbeidsulykke på Eurovision-området i Tel Aviv i Israel onsdag. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

HADERA (Dagbladet): Rundt ti mennesker sitter i stillhet i det israelske hjemmet. De smiler vennlig, og byr bakst, frukt og te. Gaver fra familiemedlemmer til en familie som ifølge jødisk tradisjon ikke kan forlate hjemmet sitt de neste sju dagene.

Først i morgentimene natt til torsdag, da Schwartz-familien kom hjem fra begravelsen, fikk de tid til å bearbeide hva som faktisk hadde skjedd.

Nå gjenstår en lang rekke med ubesvarte spørsmål.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Mangler svar

Mandag morgen dro den 66 år gamle yrkessjåføren Poldi Schwartz på jobb. Han skulle frakte lysrigg fra Pardes Hanna til Tel Aviv, Expo, hvor Eurovision Song Contest skulle starte dagen etter.

Her skulle han være klokka 09.30, og han ville bli møtt av et team på stedet.

Noen timer senere fikk familien sjokkbeskjeden. Poldi var sendt til sykehuset etter en ulykke. Nøyaktig hva som skjedde mellom dette, er fortsatt uklart for familien.

Det eneste som er klart er Poldi tapte kampen om livet, og døde natt til onsdag på sykehus i Tel Aviv. Familien fikk siden kondolanser og tilbud om billetter til Eurovision.

- Vi er ikke på jakt etter å ta noen, vi vil bare ha svar på hvordan dette kunne skje, og nå er det ingen som gir oss disse svarene, sier norske Evita Nasira, som er kjæreste med Poldis sønn, Erez, da Dagbladet møtte henne og familien i hjemmet deres i Hadera.

MINNES. Poldi Schwartz ble drept i en ulykke på Eurovisions område i Tel Aviv. Her et minnesmerke i stua til familien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MINNES. Poldi Schwartz ble drept i en ulykke på Eurovisions område i Tel Aviv. Her et minnesmerke i stua til familien. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

ESC-sjef: - En tragisk ulykke

Eurovision-sjef Jon Ola Sand har tidligere fortalt til Dagbladet at ulykken skjedde da utstyr ble lastet av en lastebil. Ei tralle med utstyr begynte å rulle, og datt over Poldi.

Tralla og utstyret veide et halv tonn.

- Det var en tragisk ulykke, og den preger alle som jobber her. Vi har streng fokus på HMS og sikkerhet, legger han til.

Det er denne historien som ikke gir mening for familien i Hadera.

- Hans oppgave var å være sjåfør. Han var 66 år gammel og har gjennomført hjerteoperasjoner. Han skulle ikke løfte eller bære noen ting. Han hadde aldri gjort noe som ikke står i arbeidsoppgavene hans. Det vet vi veldig godt, forteller Evita, på vegne av hele familien.

De har fått beskjed om at ingen kameraer fanget hendelsen, noe som i deres ører høres merkelig ut, da det er knyttet store midler til sikkerhet og overvåking rundt arrangementet.

Det var blant annet et krav fra ESC om at alt som skulle inn på arenaen skulle sjekkes, og vertslandet har spyttet inn mer enn 10 millioner norske kroner i sikkerhetsbudsjettet.

I SORG: Norske Evita Nasira er i sorg etter tapet av svigerfar Poldi Schwartz. Foto: Privat
I SORG: Norske Evita Nasira er i sorg etter tapet av svigerfar Poldi Schwartz. Foto: Privat Vis mer

Vurderer advokathjelp

Evita forteller at de har blitt kontaktet av flere kilder som mener at familien burde skaffe seg en advokat, for å få svar på hvordan familiens forsørger kunne havne i denne situasjonen. Disse kildene har hun ikke anledning til å navngi.

- Hvem hadde ansvar for bestillingen? Hvem var det som skulle møte ham? Hva så de? Dette er det ingen som kan gi oss svar på.

Den norske 32-åringen har kjent familien lenge. Først gjennom dattera May, som har vært Evitas venninne i over ti år. Da hun senere møtte resten av husholdningen, falt hun pladask for både Erez og resten av familien. Hun beskriver Poldi som en farsfigur, og har bodd sammen med ham og familien i et år.

- Det kom som et sjokk. Det skjedde så brått, forteller hun videre.

Politiet etterforsker saken, men det er først og fremst produksjonsselskapet KAN Productions familien Schwarts ønsker svar fra. Først når dette er på plass, kan familien fortsette med sorgperioden slik den skal være i jødisk tradisjon, en anledning til å minnes den avdøde.

Evita Nasira opplyser til Dagbladet at Poldi Schwartz' bror har vært hos politiet fredag. Han har fått beskjed om at saken fortsatt etterforskes, men har fortsatt ikke fått svar.

- Venter på svar

Etter å ha snakket med familien har Dagbladet konfrontert Eurovision-sjef Jon Ola Sand med hvordan familien opplever å bli fulgt opp etter ulykken. Han skriver i en SMS at det er produksjonsselskapet KAN som må svare.

Dagbladet har siden torsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med Gil Omer, som er styreleder i KAN.

Fredag formiddag skriver en talsperson for selskapet en SMS til Dagbladet hvor det står at selskapet er i dyp sorg over dødsfallet. Selskapet skriver videre at politiet og representanter fra KAN samarbeider med familien.

Selskapet er blitt forelagt kritikken fra Schwartz' familie, men har foreløpig ikke svart ytterligere på dette.

Etterforskes

«Våre tanker og kondolanser går til familien. Det er alltid vår høyeste prioritet å sørge for alles sikkerhet under Eurovision Song Contest», står det videre i tekstmeldingen fra KAN.

KAN opplyser at de samarbeider med myndighetene for å finne ut hva som skjedde.

Gil Omer, styreleder i KAN, som er den offentlige kringkasteren av Eurovision Song Contest, bekrefter til VG at han har besøkt familien på sykehuset.

- Jeg kan bare si at politiet etterforsker, og at det ikke er mulig for meg å gi noen detaljer før de er ferdig. Så vidt vi vet, skjedde ulykken under av- eller pålessing av utstyr. Jeg forstår familiens fortvilelse, men vi venter selv på svar, sier han til avisa.