Norske filmer i kø i 2002

Er du glad i norsk film, kan du se fram til hele 13 nye filmer neste år. Blant annet kommer oppfølgeren til «Heftig og begeistret» og ikke minst storfilmen «Jeg er Dina».

Antall norske filmer i 2002 er nesten dobbelt så stort som i år, som jo har vært et knallår for norsk film med suksesser som «Elling» og «Heftig og begeistret».

Dokumentarfilmene setter sitt klare preg på den totale filmproduksjonen som vises i 2002. Øyvind Sandbergs dokumentar «Å seile sin egen sjø» er først ut. Filmen, om frodige mennesker i norsk kystnatur, får premiere under Tromsø filmfestival i januar.

Pirelli klar for Berlin

Even Benestads film om sitt forhold til faren Esben Benestad, også kjent som Esther Pirelli, får verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin. Filmen «Alt om min far» kommer på norske kinoer 22. februar.

- Det er ingen transvestittfilm, men handler om familien, har regissøren uttalt til Dagbladet.

Spenningen er nok stor rundt Knut Erik Jensens nye film. I oppfølgeren til kjempesuksessen «Heftig og begeistret» får vi møte Be rlevåg Mannsangforening på den store Amerika-reisen.»Heftig og begeistret i vesterled» har premiere i mars. Samme måned, på selveste kvinnedagen, kommer «Jeg er Dina», regissert av Ole Bornedal, på norske kinoer.

På rollelisten finner vi blant andre Maria Bonnevie, Gérard Depardieu og Wenche Foss. Programsjef Håkon Skogrand ved Filmfestivalen i Haugesund spår at denne filmen blir Bonnevies store internasjonale gjennombrudd.

Spillefilmene «Tyven tyven» og «Glasskår» har begge premiere mot slutten av mars. Førstnevnte hander om en frustrert far som kidnapper sin datter og legger ut på en turbulent biltur langs kysten. Filmen er regissert av Trygve Allister Diesen.

Lars Bergs «Glasskår» får internasjonal premiere under filmfestivalen i Berlin i februar. Filmen er valgt ut til barnefilmseksjonen.

Straumes nye film

Wenche Foss, Lena Endre og Bjørn Floberg dukker opp i Unni Straumes nye film «Musikk for bryllup og begravelser». Det er foreløpi g uklart når premieren blir, men den vises trolig først til høsten.

Til høsten kommer også dokumentarfilmen «Velkommen hjem» i regi av Trond Kvist. Ifølge Norsk Filminstitutt vil filmen trolig få premiere under Filmfestivalen i Haugesund.

«Folk flest bor i Kina» består av åtte novellefilmer, blant annet skrevet av Erlend Loe og Nikolaj Frobenius. Filmen får premiere i august.

Den mørke komedien «Himmelfall», regissert av Gunnar Vikene, skal også være klar for det norske kinopublikummet i august. Hovedrollen som den angstfylte Reidar som bor på psykiatrisk avdeling, spilles av Kristoffer Joner.

«Karlsson på taket»

I oktober kommer Nille Tystad og Vibeke Idsøe med animasjonsfilmen «Karlsson på taket». Premieredatoen for dokumentaren «Drømmen om Lollywood», i regi av Ingvil Giske og Line K. Lyngstadaas, er ikke fastsatt. Dokumentarfilmen handler om Shiraz Khan som vil bli filmstjerne i Pakistan.

Den siste norske filmen som får premier e neste år er Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet». En underfundig film om fåmælte menn på landsbygda. Ifølge Aftenposten regner Hamer med å starte filminnspillingen i januar.

VAKKER DINA: Innspilling av Dinas bok på Akershus festning. Filmen skal hete «Jeg er Dina». Her Gerard Depardieu og Maria Bonnevie i en scene.