Norske filmer topper i Tromsø

Voldsomt trøkk rundt de norske filmene «Vinterland» og «Kill Buljo» foran filmfestivalen i Tromsø.

TROMSØ (Dagbladet): Det er visningene av «Vinterland» _ novellefilmen til Hisham Zaman som åpner Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i morgen _ samt trash-filmen «Kill Buljo», som har forhåndssolgt best i Nordens Paris.

Til de ulike visningene av «Vinterland» var det i går kveld forhåndssolgt i 1.873 billetter.

Åpningsfilm på 52 minutter

- Strålende, mener Unnur Sande hos distributøren Arthaus. Det er nylig bestemt at den 52 minutter korte filmen skal få leve sitt eget liv på norske kinoer _ ikke støttet av forfilmer eller kortfilmer av noe slag. Derfor føles forhåndssalget i Tromsø ekstra deilig.

«Vinterland», av den prisbelønte norsk-kurdiske regissøren Hisham Zaman, er spilt inn ved FilmCamp i Målselv, ikke langt fra Tromsø. Den handler om den veltilpassede kurdiske flyktningen Renas, som bor på et gudsforlatt sted i Nord-Norge. Han har alt, men mangler en brud. Så får han en brud tilsendt _ fra familien i Irak...

Buljo-fuzz

Det er et voldsomt fuzz rundt den norske «Kill Bill»-parodien «Kill Buljo» her i Tromsø. De drøye 500 billettene kveldsvisningen førstkommende lørdag, ble revet bort på under en halvtime.

Det blir kun én «Kill Buljo»-visning i Tromsø. Med flere visninger ville filmen trolig forhåndssolgt flest billetter vi alle de 75 spillefilmene som deltar i Tromsø.

VILT OG VAKKERT: Unni Formen (Natacha Angel Dahle) og Jompa Tormann (Stig Frode Henriksen) i filmen Kill Bujo. Alle foto: FILMWEB
VILT OG VAKKERT: Unni Formen (Natacha Angel Dahle) og Jompa Tormann (Stig Frode Henriksen) i filmen Kill Bujo. Alle foto: FILMWEB Vis mer

- Vi ønsker å holde interessen for «Kill Buljo» skjerpet. Derfor blir det bare én visning i Tromsø, og ingenting mer før filmen får kinopremiere 23. mars.

Det sier Kjetil Omberg i distributøren Oro Film, som tror den Alta-baserte, same-parodierende og rå actionfilmen har alle forutsetninger for å kunne bli en kultfilm i Norge.

Det tror også festivalsjef Martha Otte ved Tromsø Internasjonale Filmfestival:

- Jeg tror filmen kan klare 100.000 solgte kinobilletter i Norge. Innenfor sin genre, trash-film, er «Kill Buljo» fullkommen, mener Otte, som har fått lovnader fra regissør Tommy Wirkola om at dersom filmen skulle bikke hele 250.000 solgte kinoseter _ ja, så blir det også en «Kill Buljo 2».

- «Kill Bill» fikk jo sin oppfølger. Hvorfor skulle ikke også «Kill Buljo» få det? spør en leeende Martha Otte.

Om Pelé og Cosmos

Foruten «Vinterland» og «Kill Buljo» utpeker to filmer seg med stort forhåndssalg i Tromsø:

«Once in a Lifetime», den ekstraordinære historien fra 1970-tallet om klubben New York Cosmos - med verdens beste fortballspiller Pelé i spissen - nådde i går kveld 1.500 forhåndssolgte billetter.

Splatterfilmen «Black Sheep», om 40 millioner hevnlystne og blodtørstige sauer på New Zealand, nådde på tredjeplass 1.150 forhåndssolgte billetter.

Det totale forhåndssalget til TIFF rundet i går 25.000 _ tusen mer enn på samme tid i fjor.

Visningene starter tidlig i dag. Den offsielle frestivalåpningen foregår i morgen kveld.

HISHAM ZAMAN:Regissør Hisham Zaman instruerer hovedrolleinnehaverne i filmen Vinterland.
VINTERLAND:Raouf Saraj som Renas og Shler Rahnema som Fermesh i filmen Vinterland.