Norske filmprodusenter ønsker ikke insentivordning

Norske filmprodusenter sier nei til at staten skal gi utenlandske filmselskaper rabatter for å legge innspillingene sine til Norge.

IKKE ØNSKELIG: New Zealand har hatt insentivordninger siden 80-tallet, noe som blant annet resulterte i at innspillingen av Ringenes Herre-filmene ble lagt til landet. I Norge ønsker ikke bransjen at utenlandske aktører skal få rabattordninger. Foto: Filmweb
IKKE ØNSKELIG: New Zealand har hatt insentivordninger siden 80-tallet, noe som blant annet resulterte i at innspillingen av Ringenes Herre-filmene ble lagt til landet. I Norge ønsker ikke bransjen at utenlandske aktører skal få rabattordninger. Foto: FilmwebVis mer

En slik ordning ville føre til problemer for norsk filmproduksjon, sier produsent Stein B. Kva i Paradox til Dagens Næringsliv.

Regjeringen ønsker å legge til rette for norsk og internasjonal filmproduksjon i Norge. Utredningen om ordningen er nå ute på høring. Samtlige høringssvar så langt skal ha gått i favør for ordningen, mens en rapport fra Oslo Economics konkluderer med at ordningen ikke vil lønne seg for andre enn bransjen selv.

Kulturminister Thorhild Widvey sier imidlertid til avisen at hun er klar over at norsk filmbransje har ulike meninger om en slik ordning. De norsk filmprodusentene har nå bestemt seg for å si et samlet nei til insentivordningen.

— De få positive argumentene man kan finne, oppveies av de dramatiske negative konsekvensene vi frykter. I første omgang at ordningen vil gå utover andre støtteordninger, sier Svein B. Kva.

Både på Island og i Irland har det blitt gjort kutt i de nasjonale støtteordningene etter innføringen av insentivordninger. (NTB)