FULL KRIG: Fra venstre Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude i Piraya Film anmelder Helsingforskomiteen og den tidligere amerikanske forretningsmannen William «Bill» Browder for ulovlig å ha skaffet seg tilgang til og distribuert en uferdig versjon av dokumentaren «The Magntisky Act». Foto: Joakim Hauge
FULL KRIG: Fra venstre Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude i Piraya Film anmelder Helsingforskomiteen og den tidligere amerikanske forretningsmannen William «Bill» Browder for ulovlig å ha skaffet seg tilgang til og distribuert en uferdig versjon av dokumentaren «The Magntisky Act». Foto: Joakim HaugeVis mer

Norske filmskapere politianmelder toppene i Helsingforskomiteen for «heleri og krenkelser»

- Vi ser på dette som et datainnbrudd fra en mektig næringsinteresse og hans allierte, sier produsentene i Piraya Film.

(Dagbladet): Grunnlaget for anmeldelsen, som Dagbladet har fått tilgang til, er følgende:

• Den norske Helsingforskomité ved generalsekretær Bjørn Engesland, assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal og seniorrådgiver Aage Borchgrevink anmeldles for blant annet «heleri, krenkelse av forretningshemmelighet og uberettiget befatning med tilgangsdata».

• Bill Browder anmeldes for blant annet «krenkelse av forretningshemmeligheter, grovt tyveri og grov utpressing».

Premiere neste uke Det massive bråket rundt den norskproduserte dokumentarfilmen «The Magnitsky Act» (se faktaboks) blir stadig mer innviklet.

Som Dagbladet tidligere har omtalt
rettes det i «The Magnitsky Act» svært kontroversielle påstander rundt historien og dødsfallet til den verdenskjente russiske korrupsjonsvarsleren Sergej Magnitskij. Han døde i russisk fengsel i 2009.

Dokumentarens regissør, den profilerte filmskaperen Andrej Nekrasov, og det norske produsentselskapet Piraya Film legger nå siste hånd på verket før den planlagte premieren under Kortfilmfestivalen i Grimstad neste uke.

Svarer med anmeldelse Etter at en uferdig versjon av filmen lakk ut, møter skaperne av «The Magnitsky Act» sterk motstand fra partene som omtales i dokumentaren. Magnitskijs etterlatte mener blant annet at filmen er ærekrenkende og at den nedverdiger avdøde Sergei Magnitskij.

Magnitskijs tidligere sjef, den rike investoren og aktivisten Bill Browder, får også gjennomgå, og har varslet om rettslige konsekvenser dersom filmen blir vist.

På grunnlag av den lekkede versjonen av filmen har Browder lagt sterkt politisk press på Nekrasov og Piraya Film.

Som svar på tiltale leverte i dag filmprodusentene Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film inn en politianmeldelse av milliardæren og menneskerettighetsforkjemperen, Bill Browder, samt sentrale personer i den norske menneskerettighetsorganisasjonen Helsingforskomiteen.

Vil stanse filmen I hensikt å stoppe filmen fra å bli vist hevder Piraya Film at milliardæren Browder på ulovlig vis har skaffet seg tilgang til en uferdig versjon av «The Magnitsky Act», og basert på dette eksemplaret har han og Helsingforskomiteen sammen lansert et angrep på både dokumentaren og dem som filmskapere.

INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighetskampanjen «Justice for Sergei», Bill Browder, har sendt et varselbrev til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises neste uke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INNBITT KAMP: Milliardær og lederen av menneskerettighetskampanjen «Justice for Sergei», Bill Browder, har sendt et varselbrev til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å hindre at dokumentaren «The Magnitsky Act» vises neste uke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi aner ikke hvordan de har fått tilgang til filmen, og vi ser på dette som et datainnbrudd fra en mektig næringsinteresse og hans allierte, sier Grude.

- Vi har informert Torstein Grude om at vi fikk en lenke til filmen. Vi har bedt ham ta kontakt med Bill Browders kontor hvis han vil ha flere detaljer. Bill Browder opplyser til Morgenbladet i dag at hans kontor fikk tilgang til filmen via «en av de mange» som hadde fått tilsendt lenke til filmen fra produsentene som en del av markedsføringen, kontrer Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen.

Har engasjert advokat Bill Browder har ikke svart på Dagbladets henvendelser fredag, men har tidligere skrevet via e-post at påstander om datainnbrudd er falske, uvirkelige og ærekrenkende.

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan den amerikanske milliardæren Bill Browder har vært i Norge for å stoppe den planlagte premierevisningen under Kortfilmfestivalen i Grimstad neste uke.

Da truet han med søksmål, og torsdag bekreftet Browder overfor Dagbladet at han har engasjert advokatfirmaet Dalan, ved den profilerte advokaten Carl Bore, til jobben. Bore er informert om anmeldelsen, men ønsket ikke å uttale seg på vegne av sin klient.

- Må forsvare oss Daglig leder ved Kortfilmfestivalen i Grimstad, Anita Svingen, bekrefter at de har mottatt et varselbrev om at milliardæren går til rettslige skritt om filmen vises, og har satt sin advokat Jon Wessel-Aas på saken.

Torstein Grude i Piraya Film mener de ikke har andre muligheter enn å anmelde Browder og Helsingforskomiteen.

- Vi må forsvare oss mot mektige krefter, og ser svært alvorlig på urettmessig tilgang til vårt pågående arbeid og distribusjon av en uferdig film. Helsingforskomiteen skal ha fått tilgang til filmen gjennom Bill Browder, og de har samarbeidet i en årrekke. Blant annet har seniorrådgiver i Helsingforskomiteen Aage Borchgrevink skrevet innledningen til en av Browders bøker, sier Grude.

- Ingen hemmelighet Borchgrevink har tidligere bekreftet bokbidraget overfor Dagbladet.

Assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, har sett filmen. Han er sterkt kritisk til innholdet, som han hevder går i mot konklusjonene til en rekke prestisjetunge institusjoner.

- Det er ingen hemmelighet at Helsingforskomiteen har samarbeidet med og støttet den internasjonale Magnitskij-kampanjen som er ledet av Bill Browder. Vi har levert en anmeldelse for torturen av Magnitskij til norske myndigheter, og vi har argumentert for at demokratiske stater bør innføre globale Magnitskij-sanksjoner, sier Ekeløve-slydal til Dagbladet og fortsetter:

LAGER OMSTRIDT FILM: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov har laget flere regimekritiske filmer om Russland og Putin. Nå har han sammen med norske Piraya Film pisket opp sterke politiske krefter i forkant av premieren på dokumentaren «The Magnitsky Act». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
LAGER OMSTRIDT FILM: Den russiske regissøren Andrej Nekrasov har laget flere regimekritiske filmer om Russland og Putin. Nå har han sammen med norske Piraya Film pisket opp sterke politiske krefter i forkant av premieren på dokumentaren «The Magnitsky Act». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Det er sanksjoner som ligner de som er innført i USA, men som har et globalt sikte. De vil ramme personer som begår særlig grove brudd på menneskerettighetene og hvor offeret er en menneskerettighetsforsvarer eller en varsler.

- Ikke hvem som helst Blant organisasjonene som støtter Browders versjon av saken finner man, utenom Helsingforskomiteen, blant annet Rettsmedisinsk institutt i Moskva, Den amerikanske kongressen, Europaparlamentet. Europarådets parlamentarikerforsamling og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), opplyser Ekeløve-Slydal.

- Det er ikke hvem som helst Piraya Film og Andrej Nekrasov legger seg ut med?

- Nei, og vi stusser over at de tror det er så lett for Browder å lure disse institusjonene. Alle undersøker saken uavhengig på egenhånd. Han kan ikke bare fortelle en historie så kjøper vi den.

Helsingforskomiteen forteller at de tar politianmeldelsen til etterretning.

- Kan dere forklare hvordan dere har fått tilgang til filmen?  

- Vi fikk tilgang til å se filmen ved at Bill Browders kontor sendte en lenke med passord. Siden filmen skulle ha vært vist i Europaparlamentet 27. april og av europeiske TV-kanaler 3. mai antok vi at det vi så var en ferdig versjon.  
            
- Bistår ikke Putin I april skulle filmen vises i EU-parlamentet, men ble stanset etter press fra Browders advokater, og flere europeiske TV-kanaler har gjort det samme. Piraya Film og Nekrasov blir beskyldt for å tale Putin og russiske myndigheters sak, til tross for at Nekrasovs tidligere filmer har vært særdeles regimekritiske.

- Vi har ingen visjon om å bistå Putin. Det er en deprimerende påstand, sier Grude til Dagbladet.

- Skjønner dere at det kan virke sånn?

ENKA TIL MAGNITSKIJ: Både mora og kona til avdøde Sergej Magnitskij ber Kortfilmfestivalen i Grimstad om å ta dokumentaren av programmet. Her er enka Natalja Zharikova avbildet. Foto: Hermitage Capital Management
ENKA TIL MAGNITSKIJ: Både mora og kona til avdøde Sergej Magnitskij ber Kortfilmfestivalen i Grimstad om å ta dokumentaren av programmet. Her er enka Natalja Zharikova avbildet. Foto: Hermitage Capital Management Vis mer

- Andrei Nekrasov og vi i Piraya Film har laget en rekke putinkritiske filmer, og tar sterk avstand fra Putin og hans regime, men fiendebildet av Russland muliggjør alle slags beskyldninger, og påvirker tydeligvis vestlige journalisters og politikeres innsats med tanke på faktasjekking og etterrettelighet, sier Grude.

Politisk innblanding Da Browder var i Oslo forrige uke møtte han og Helsingforskomiteen flere toppolitikere for å samle støtte i kampen mot dokumentaren til Nekrasov og Piraya Film.

Blant dem var Venstre-leder Trine Skei Grande, som er sterkt kritisk til at filmen har mottatt millionstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI) og Fritt Ord. Skei Grande ble seinere utskjelt av lederen for organisasjonen til de organiserte dokumentarprodusentene i Norge, for uttalelsene.

Få har sett filmen, men i dokumentaren indikerer angivelig filmskaperne at det er Magnitskijs tidligere sjef og menneskerettighetsaktivist, investoren Bill Browder, som står bak skatteunndragelsene i milliardklassen Magnitskij varslet om, og senere ble fengslet for.

Dette er noe Browder, som er hyllet som menneskerettighetsforkjemper i en årrekke, tilbakeviser på det sterkeste.

BAKGRUNN: Derfor krangler de så busta fyker om dokumentaren «The Magnitsky Act»

SAKENS KJERNE: Avdøde Sergej Magnitskij døde i russisk fangenskap i 2009 etter mishandling, og er blitt en martyr i kampen mot korrupsjonen i hjemlandet. Han skal også ha blitt nektet medisinsk behandling. Foto: NTB Scanpix
SAKENS KJERNE: Avdøde Sergej Magnitskij døde i russisk fangenskap i 2009 etter mishandling, og er blitt en martyr i kampen mot korrupsjonen i hjemlandet. Han skal også ha blitt nektet medisinsk behandling. Foto: NTB Scanpix Vis mer