Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske foreldre føler seg lurt av Disney-stjernas audition-reklame. P4-sjefen angrer ikke på sending

- Vi sjekker ikke alle Kiwi-butikker selv om de reklamerer for gode grønnsaker.

DYRT: Det nevnes ingenting i CGTVs reklame at prøvespillingen som i går var på Olavsgaard hotell i Skjetten i Akershus, var til et kurs som koster 48 000 kroner. Disney-stjerna Adrian R'Mante (t.v.) grunnla talentselskapet og var selv til stede i går. Flere følte seg lurt av reklamen som gikk på P4 flere ganger, men redaktør og direktør Tryge Rønningen angrer ikke på at den ble sendt. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet, Steinar Buholm/Dagbladet
DYRT: Det nevnes ingenting i CGTVs reklame at prøvespillingen som i går var på Olavsgaard hotell i Skjetten i Akershus, var til et kurs som koster 48 000 kroner. Disney-stjerna Adrian R'Mante (t.v.) grunnla talentselskapet og var selv til stede i går. Flere følte seg lurt av reklamen som gikk på P4 flere ganger, men redaktør og direktør Tryge Rønningen angrer ikke på at den ble sendt. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet, Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): «Drømmer du om å være med på TV-show som «Pretty Little Liars», «Jessie» med Debbie Ryan eller filmer som «Hunger Games» med Jennifer Lawrence?»

Slik starter radioreklamen for castingselskapet CGTV, som har gått flere ganger på P4 i løpet av uka. Lørdag avholdt selskapet, med Disney-stjerna Adrian R'Mante i spissen, arrangementet det reklameres til på Olavsgaard hotell i Skjetten. Flere hundre hadde møtt opp etter å ha hørt reklamen, og flere følte seg lurt. Reklamen nevner ingenting om at auditionen var til et skuespillerkurs som kostet 48 000 kroner.

- Dette er en vanskelig vurdering for en mediebedrift når annonsører driver lovlig og markedsfører lovlig. Du skal ha veldig gode argumenter for å avvise en annonsør, sier sjefredaktør og administrerende direktør i P4, Trygve Rønningen, til Dagbladet.

Disney-stjerne Det vekket nemlig sterke reaksjoner sist gang CGTV holdt prøvespilling i Oslo i november 2013. Da dreide det seg også om prøvespilling til et skuespillerkurs med en pris på 30 000 kroner. I reklamen ble det sagt at selskapet ville gi norske unger sjansen til å jobbe med stjerner i Disney og Nickelodeon.

CGTV-gründer Adrian R'Mante forklarte til Dagbladet i helga at han ville unngå samme misforståelse som i 2013, ved å endre ei linje i reklamen som spurte om deltakerne ville være med i en Disney-serie.

- Jeg hadde selv denne reklamespotten på mitt bord, og vi ville forsikre oss om at det for eksempel var reelt at en Disney-stjerne kom på auditionen, slik det ble sagt i reklamen. Det fikk vi forsikret oss om at stemte, sier Rønningen til Dagbladet, og sikter til at R'Mante - kjent fra «Zack og Codys søte hotelliv» - selv var til stede.

- Er det problematisk at merkervarer som Jennifer Lawrence og Hunger Games nevnes i reklamen?

- Det er jo grenser for hvor langt vi som mediebedrift kan gå inn i en bedrift som annonserer. Vi er ikke i alle Kiwi-butikker og sjekker grønnsaksdiskene, selv om de reklamerer for gode grønnsaker. Så lenge vi er trygge på at de driver lovlig, skal vi som sagt ha veldig sterke argumenter for å ikke gi de en reklamespot, sier han.

- Forrige gang framsto det som om Disney var avsender, noe som ikke stemte og dermed var villedende. Det er retta opp i nå, sier Rønningen.

Følte seg lurt Rønningen sier det aldri er gøy når annonsører assosieres med noen negativt, men angrer likevel ikke på at reklamen ble kjørt på lufta.

- Nei. Jeg har tatt den vurderingen som redaktør, så det er mitt ansvar, sier han.

Én av de som ble skuffet under helgas prøvespilling var 14 år gamle Martine Therece, som hadde reist med mora Nina Therece Halvorsen.

- Jeg har sett alt han har gjort på TV, sier 14-åringen til Dagbladet, og legger til at hun derfor var ekstra skuffet da hun skjønte hva auditionen egentlig var til.

- Da begynte jeg å gråte. Jeg ble lei meg da jeg skjønte at det tydeligvis handler om penger.

- Jeg føler meg lurt, og jeg er skuffet og lei meg, sier mora til Dagbladet.

Flere fornøyd Av flere foreldre Dagbladet snakket med da avisa besøkte auditionen lørdag, var de fleste av dem fornøyde med både auditionen og opplegget.

- Har dere fått noen negative reaksjoner på at dere sendte reklamen?

- Ikke som jeg vet om. Den siste reaksjonen jeg fikk var fra en som ikke fikk med seg telefonnummeret i reklamen, og gjerne ville ha den. Jeg hadde nok fått vite det i løpet av helga om det var massivt med tilbakemelding, sier P4-redaktør Rønningen.

Noen av dem som selv har deltatt på kurset i USA i sommer, og i tillegg var på prøvespillingen i Oslo i 2013, var Nils Ole Neerland og familien med to døtre på 12 og 14 år.

SKUFFET:: Nina Therece Halvorsen og dattera Martine Therece (14) var skuffet og visste ikke om betalinga etter gårsdagens prøvespilling til et kurs som koster nesten 50 000 kroner med dagens dollarkurs. 
 Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET:: Nina Therece Halvorsen og dattera Martine Therece (14) var skuffet og visste ikke om betalinga etter gårsdagens prøvespilling til et kurs som koster nesten 50 000 kroner med dagens dollarkurs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi opplevde det som kjempeproft og veldig bra. Barna fikk lære utrolig mye, og vi foreldre ble godt tatt vare på, sa Neerland til Dagbladet.

Han fortalte at de betalte 4995 dollar per person. Det gir en pris på rundt 30 000 kroner for én deltaker, regnet i datidas kurs. I tillegg kom reise og opphold.

Språkbarriere Disney-stjerna Adrian R'Mante forsvarte overfor Dagbladet at han ønsker å unngå misforståelser, og at han vil komme tilbake til Norge med kurset.

- Jeg skal jobbe med markedsføringa, men i reklamen må jeg spørre «er det din drøm å komme på tv» for det er de folka jeg vil jobbe med. Jeg tror misforståelsen da og misforståelsen nå kommer som følge av språkbarrieren. Nordmenn er kanskje ikke vant til denne type markedsføring, sier R'Mante.

- Hva er din kommentar til de foreldrene som føler seg skuffet og lurt?

- Hvis jeg hadde lurt dem, hadde de trodd at jeg skulle få dem på TV etter de har gått her fra. Det sier jeg ikke. Det jeg sier er at jeg velger barn med lidenskap og talent, underviser dem og plasserer dem på en scene foran mennesker de aldri kunne ha møtt uten meg. Disney-folka i Norge kunne ikke ha møtt dem en gang. Jeg har kontakter ingen andre i Norge har. Det er bare sånn det er. Det er fakta.

SKAL TILBAKE: F.v.: Knut Alstad, hans datter Victoria Alstad, Maja Neerland og hennes far Nils Ole Neerland var alle i Hollywood på CGTVs kurs i fjor. De er alle veldig fornøyde med oppholdet. Knut og datteren skal tilbake til Hollywood i fem uker snart for å delta på flere kurs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL TILBAKE: F.v.: Knut Alstad, hans datter Victoria Alstad, Maja Neerland og hennes far Nils Ole Neerland var alle i Hollywood på CGTVs kurs i fjor. De er alle veldig fornøyde med oppholdet. Knut og datteren skal tilbake til Hollywood i fem uker snart for å delta på flere kurs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer