Norske foreldre på lesetoppen

Andrea Bræin Hovig og datteren Lucia leser hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi leser hver dag. Uten unntak, sier Andra Bræin Hovig.

Det er hun ikke alene om. I dag legger Bokhandler- og Forleggerforeningen fram en stor bokundersøkelse om lese- og kjøpevaner. Den viser at halvparten av norske foreldre leser for barna daglig. 80 prosent leser daglig eller minst to til tre ganger i uka.

- Jeg elsket å lese som liten. Det er en glede jeg vil overføre til Lucia. Jo tidligere hun oppdager gleden ved å lese, jo bedre, sier Bræin Hovig.

Skriver selv

Andrea Bræin Hovig har tatt leseinteressen litt lengre enn småbarnsforeldre flest. I går debuterte hun som barnebokforfatter på Gyldendal med boka «Ville Wilma».

- Det startet som en serie nattafortellinger. Wilma slo an. Til slutt var hun den eneste Lucia ville høre om. Da bestemte jeg meg for å skrive ned historiene, sier Bræin Hovig.

Hun har gode leseminner fra da hun selv var liten.

- Da jeg var på Lucias alder bodde vi på landet. Jeg husker jeg hadde en liten tralle som jeg dro etter meg til biblioteket. Der fylte jeg den med bøker, det var bare lov å låne sju av gangen. Så gikk jeg hjem for å lese - for så å hente et nytt lass, smiler Bræin Hovig.

Norske foreldre på lesetoppen

Kjøper bøkene

I dag er hun ikke så ofte på biblioteket. Hun kjøper heller bøkene.

- Vi leser Lucias bøker igjen og igjen. Det er det som er så fantastisk med å skrive barnebøker. Man vet de blir lest i filler. Barna kan bøkene utenat, men det er likevel like spennende hver gang, sier debutforfatteren.

Når mor og datter er i bokhandelen, trives de best ved hylla for ny, norsk barnelitteratur.

- Lucia fikk klassikere, som Albert Åberg, Astrid Lindgren- bøkene og Ole Brumm, til dåpen. Nå velger vi nye, norske barnebøker. Vi voksne kjøper ny litteratur til oss selv, da synes jeg det blir litt bakvendt å bare kjøpe klassikere til barna, sier Bræin Hovig.

Mammaer leser mest

Femåringen hennes har lært å lese selv, men ingen av dem vil gi slipp på lesestundene de har sammen.

- Det er en aktivitet vi begge synes er koselig. I motsetning til å for eksempel bygge lego. Det synes jeg ikke er så gøy, smiler Bræin Hovig.

LESER DAGLIG: Skuespiller og barnebokforfatter Andrea Bræin Hovig (34) og datteren Lucia (5) leser hver dag. De har til og med skrevet en barnebok sammen. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
LESER DAGLIG: Skuespiller og barnebokforfatter Andrea Bræin Hovig (34) og datteren Lucia (5) leser hver dag. De har til og med skrevet en barnebok sammen. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

Den ferske leseundersøkelsen viser at mammaene leser mer for barna sine enn pappaene.

- Mannen min og jeg leser like mye for Lucia, men vi liker ulike bøker, sier Bræin Hovig og blir avbrutt av datteren.

- Skal jeg si deg hvorfor? Fordi mamma synes «Brødrene Løvehjerte» er så trist, så den må pappa lese, opplyser Lucia.

- Ja, det er riktig. Pappa leser de triste bøkene og jeg leser de muntre. Det er jo ikke noe moro å ha en mamma som avbryter lesingen i ett kjør fordi hun må gråte en skvett, forklarer Bræin Hovig.

- Men, mamma. Du vet jo at det går bra til slutt.

Andrea Bræin Hovig

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer