Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske forfatter støtter Sofri

Den Norske Forfatterforening går nå ut med støtte til den fengslede italienske forfatteren Adriano Sofri, som Dagbladet skrev om lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sofri har sittet et år i fengsel med en livstidsdom for mordet på en politimann i 1972, som han angivelig skal ha beordret. Kunstnere, kulturarbeidere og politikere demonstrerte i helga for å få Sofris sak gjenopptatt.

- Saken er svært betent. Det er viktig å støtte en skribents rett til å kommentere historien, uten å måtte renvaske den for det til enhver tid sittende regimet. Det virker på meg som om Adriano Sofri brukes som en vaskefille for å få skitten vekk fra styresmaktene i Italia, som selv ikke klarer å finne politiske løsninger. Det sier forfatterforeningens leder, Inger Elisabeth Hansen.

- Slik saken framstår, virker det som om dagens Italia ikke klarer å ta stilling til det som skjedde i 60-åra, og nå prøver å pynte på hendelsene. Sofri-saken vitner om sensurering av virkeligheten og fordeling av moralsk skyld, sier Hansen.

Sterk opinion

I Italia mener stadig flere, uavhengig av politisk standpunkt, at Sofri-saken er til skam for rettsapparatet. Sofri og hans to tidligere partifeller fra venstreorganisasjonen Lotta Continua, ble dømt på grunnlag av ett eneste vitneprov, som attpåtil viser seg å ha en rekke svakheter.

- Dette er ikke bare en kamp for tre mennesker. Det handler først og fremst om rettferdighet, sier Claudia Fusani, journalist i den italienske avisa La Repubblica.

- Opinionen går i dag i Sofris favør, uavhengig av politisk standpunkt. Saken handler ikke lenger om politikk, men om rettsapparatet i Italia. Den som orker å sette seg inn i denne kompliserte saken, ser umiddelbart at de sju rettssakene ikke har vært rettferdig utført, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!