Norske forfatter støtter Sofri

Den Norske Forfatterforening går nå ut med støtte til den fengslede italienske forfatteren Adriano Sofri, som Dagbladet skrev om lørdag.

Sofri har sittet et år i fengsel med en livstidsdom for mordet på en politimann i 1972, som han angivelig skal ha beordret. Kunstnere, kulturarbeidere og politikere demonstrerte i helga for å få Sofris sak gjenopptatt.

- Saken er svært betent. Det er viktig å støtte en skribents rett til å kommentere historien, uten å måtte renvaske den for det til enhver tid sittende regimet. Det virker på meg som om Adriano Sofri brukes som en vaskefille for å få skitten vekk fra styresmaktene i Italia, som selv ikke klarer å finne politiske løsninger. Det sier forfatterforeningens leder, Inger Elisabeth Hansen.

- Slik saken framstår, virker det som om dagens Italia ikke klarer å ta stilling til det som skjedde i 60-åra, og nå prøver å pynte på hendelsene. Sofri-saken vitner om sensurering av virkeligheten og fordeling av moralsk skyld, sier Hansen.

Sterk opinion

I Italia mener stadig flere, uavhengig av politisk standpunkt, at Sofri-saken er til skam for rettsapparatet. Sofri og hans to tidligere partifeller fra venstreorganisasjonen Lotta Continua, ble dømt på grunnlag av ett eneste vitneprov, som attpåtil viser seg å ha en rekke svakheter.

- Dette er ikke bare en kamp for tre mennesker. Det handler først og fremst om rettferdighet, sier Claudia Fusani, journalist i den italienske avisa La Repubblica.

- Opinionen går i dag i Sofris favør, uavhengig av politisk standpunkt. Saken handler ikke lenger om politikk, men om rettsapparatet i Italia. Den som orker å sette seg inn i denne kompliserte saken, ser umiddelbart at de sju rettssakene ikke har vært rettferdig utført, sier hun.