– Norske forfattere skriver lite om klimatrusselen

Men nå blir det hovedtema på Bjørnsonfestivalen.

(Dagbladet.no): – Vi har gått gjennom norsk samtidslitteratur for å se på i hvilken grad klimaproblematikken gjenspeiler seg der, og resultatet var nedslående – den finnes ikke i særlig stor grad, sier Hege Newth Nouri, festivalsjef for Bjørnsonfestivalen, til Dagbladet.no.

Det er heller motsatt, mener hun. Samtidslitteraturen tenderer mot å sette forfatteren, framfor samfunnet, i sentrum.

– Det er ikke feil. Men hvis vi trekker tråden tilbake til Bjørnson, som var så samfunnsengasjert, kan vi spørre oss hvor diktningen er i dagens samfunnsdebatt, sier Nouri.

Hun tror mange forfattere kvier seg for å komme med pekefingre og fortelle hvordan vi skal bevare jorda.

Aktuelt tema

– Det er vanskelig å ta opp slike ting på en god måte. Men det er jo noen som har klart det, sier hun og nevner blant andre Gert Nygårdshaug og Cristopher Grøndahl. Begge vil være til stede på årets festival.

Bjørnsonfestivalen har fått navn etter forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson, og arrangeres for 17. gang 29. august i år. Og allerede rett etter fjorårets festival var årets tema klart. Det skulle handle om klima.

– Er det noe som er viktig i verden nå, så er det klimaspørsmålet. Vi bestemte oss for temaet like før debatten tok av i fjor, og siden har det bare blitt mer og mer aktuelt, sier festivalsjefen.

KOMMER PÅ BJØRNSONFESTIVALEN: Miljøforkjemper Tim Flannery, forfatter Tove Nilsen og forfatter Carsten Jensen. Foto: STEINAR BUHOLM / PETER EILERTSEN
KOMMER PÅ BJØRNSONFESTIVALEN: Miljøforkjemper Tim Flannery, forfatter Tove Nilsen og forfatter Carsten Jensen. Foto: STEINAR BUHOLM / PETER EILERTSEN Vis mer

I dag presenterte hun programmet til årets festival. Kåre Willoch står for åpningen, og er blant de mange deltakerne som gjenspeiler temaet. På gjestelista står blant annet Ingeborg Gjærum, nestleder i Natur- og Ungdom, samt tidligere langrennsløper og klimadebattant Gudmund Skjeldal, sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og den russiske Bellona-lederen Aleksander Nikitin.

Tim Flannery kommer

Men festivalen skal som vanlig også handle om samtidslitteratur. Blant årets forfattere finner vi blant annet Jostein Gaarder, Ragnar Hovland, Marit Nicolaysen, Tove Nilsen, Gert Nygårdshaug, Thorvald Steen, Henning Mankell, Knut Nærum, Fredrik Fasting Torgersen, Edvard Hoem, Carsten Jensen, Elias Khoury og Kjell Askildsen.

Festivalsjefen er dessuten spesielt stolt av internasjonale navn som Tim Flannery og Alberto Manguel.

– Flannery er jo den store internasjonale miljøforkjemperen, sier Nouri.

Tim Flannery er oppdagelsesreisende og vitenskapsmann i Australia, og har de siste årene fungert som rådgiver i klimaendringspørsmål for statsministeren i delstaten South Australia. På festivalen skal han blant annet være med på hovedseminaret «Larger than life», sammen med Jostein Gaarder og Thomas Hylland Eriksen.

Alberto Manguel er forfatter, oversetter, essayist, litteraturkritiker og redaktør, opprinnelig fra Buenos Aires, men bosatt i Frankrike. Han skal snakke om den kritikerroste boka «En historie om lesning», som kommer i pocketversjon på Aschehoug i høst.

Se fullstendig program for Bjørnsonfestivalen 2007 her.

FESTIVALSJEF: Hege Newth Nouri.
KOMMER: Forfatter Kjell Askildsen.
KOMMER: Kåre Willoch.
KOMMER: Forfatter Gro Dahle.
KOMMER: Forfatter Gert Nygårdshaug.