Norske forlag vil ikke ha den - «Fjordman» gir ut omstridt bok på dansk forlag

- Utkommer så snart den er trykka.

DANSK FORLAG PUBLISERER OMSTRIDT BOK: Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som «Fjordman», slipper sin mye diskuterte bok via et kontroversielt dansk forlag fortløpende. Foto: NTB Scanpix
DANSK FORLAG PUBLISERER OMSTRIDT BOK: Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som «Fjordman», slipper sin mye diskuterte bok via et kontroversielt dansk forlag fortløpende. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble full furore da det ble kjent at Fritt Ord-stiftelsen hadde besluttet å gi 75 000 kroner til Peder Are Nøstvold Jensen, bedre kjent som «Fjordman». Dette for at han skulle få mulighet til å skrive ferdig den omstridte boka om 22. juli.

Nøstevold Jensen forteller til Dagbladet at boka har fått tittelen «Vitne til vanvidd», og at det danske forlaget Trykkefrihedsselskabets Bibliotek skal gi den ut.

- Den utkommer så snart forlaget får den trykket, dette er ikke lenger i mine hender, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- 900 kildehenvisninger Nøstevold Jensen kom til medienes oppmerksomhet i kjølvannet av 22. juli-terroren. Han blogget under pseudonymet «Fjordman», og skrev høyreekstreme og islamkritiske innlegg.

Breivik utpekte ham som sitt politiske idol, og referte til flere av bloggerens artikler i sitt manifest.

I 2013 avslørte bloggeren at han skrev bok om hans egne opplevelser rundt terroren og rettsaken. Han hevder overfor Dagbladet at boka «stiller alvorlige spørsmål ved rettsprosessen mot ABB, samt dommens konklusjon om tilregnelighet».

- Jeg kritiserer ganske mange offentlige personer i Norge ved navn. Det inkluderer personer i mediene, dessuten en del sentrale politikere og visse akademikere. Det er sjelden at noen kritisk tar for seg så store deler av landets maktelite samtidig. Min bok har over 900 kildehenvisninger, noe som er uvanlig mye, skriver Nøstevold Jensen.

Norske forlag sa nei Han forteller at han måtte til Danmark for å få boka gitt ut, etter at flere norske forlag takket nei til muligheten.

- Norske forlag takket nei til et tidligere manuskript, som ikke er helt identisk med den teksten som kommer på trykk. Blant de som ga avslag var Juritzen, Cappelen Damm, Kagge, Spartacus og Dreyers Forlag, skriver han og fortsetter:

- Dette er kommersielle foretak som selvsagt har full rett til å si nei. Det er likevel litt påfallende at ingen norske forlag ønsker å gi ut ei bok som har fått så ekstremt mye forhåndsomtale.

Per Nordanger, forlagssjef i Spartacus, forteller til Dagbladet at de takket nei fordi boka rett og slett ikke holdt mål.

- Vi bekrefter at vi har vurdert den, men kom fram til at den ikke var bra nok. Den hadde heller ikke tilstrekkelig offentlighetsinteresse til at vi ville ha den, forteller Nordanger.

Han avfeier at de sa nei på grunn av Nøstevold Jensens politiske ståsted.

Forlagsjef i Kagge Forlag, Anne Gaathaug, ønsker ikke kommentere saken. Det har ikke lykkes Dagbladet å få kommentar fra fra de resterende forlagene. 

Kontroversiell redaktør Det er den danske foreningen Trykkefrihedsselskavets forlag som skal gi ut boka. De har tidligere fått kritikk for å kritisere islam.

Redaktør i forlaget, Lars Hedegaard, er journalist og forfatter. De siste åra har han markert seg først og fremst som islamkritiker, og er leder av Trykkefrihedsselskabet.

I 2009 ble han tiltalt etter rasismeparagrafen, men frikjent i høyesterett, etter at han blant annet uttalte til et nettsted at muslimer mener de har rett til å voldta kvinner. 72-åringen har også markert seg som forsvarer av muhammedkarikaturene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer