Norske Guro spiller mot Keira Knightley og Jude Law

Kapret rolle i Hollywood-filmen «Anna Karenina».

NORGES NYE FILMSTJERNE? Guro Nagelhus Schia kapret rollen som Keira Knightleys kammerpike i storfilmen «Anna Karenina». I kveld er hun blant Anne Lindmos gjester i «Lindmo» på NRK1 klokka 21.25.  Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
NORGES NYE FILMSTJERNE? Guro Nagelhus Schia kapret rollen som Keira Knightleys kammerpike i storfilmen «Anna Karenina». I kveld er hun blant Anne Lindmos gjester i «Lindmo» på NRK1 klokka 21.25. Foto: HANSEN NINA / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Det er ganske absurd, sier Guro
Nagelhus Schia.

Den norske danseren er på snarvisitt i Norge. I disse dager turnerer hun verden rundt med danseforestillingen «Tezuka», men det er skuespillerdebuten som gjør at hun i kveld gjester Anne Lindmos talkshow på NRK1.

33-åringens første skuespillerrolle er nemlig i Hollywood-filmatiseringen av Leo Tolstoys «Anna Karenina». Og motspillerne er ingen ringene enn Keira Knightley og Jude Law.

Danser og skuespiller - Det var ganske nervepirrende, og det hendte jeg fikk litt panikk om kvelden hvis jeg tenkte på hva jeg skulle gjøre på settet dagen etter, innrømmer Nagelhus Schia.

Ikke at hun mangler sceneerfaring. Som danser har hun blant annet stått på scenen i operahus som La Scala og Staatsoper i Berlin.

De siste åra har hun jobbet for den verdenskjente koreografen Sidi Larbi Cherkaoui, og det var som hans assistent at hun ble bedt om å være med til London «fordi de trengte noen dansere til en filminnspilling».

Invitert på casting - Det viste seg å være en slags workshop med dansere og skuespillere. Dette var på et tidlig stadie i prosessen, så de hadde ennå ikke bestemt seg for hvordan filmen skulle bli. Det var en fantastisk helg, forteller Nagelhus Schia.

To dager seinere ringte filmens castingansvarlig. Regissør Joe Wright hadde likt det han så, og ville ha den norske danseren på en såkalt screentest.

- Hyggelige stjerner - Den varte i 20 minutter. Etterpå var jeg helt høy på adrenalin og tenkte «nå tar det sikkert måneder før jeg hører noe», forteller hun.

De ringte dagen etter og fortalte at hun hadde fått rollen som Annushka, hovedrolleinnehaver Keira Knightleys kammerpike. Rollen innebærer at 33-åringen i filmen nesten utelukkende opptrer i samme scener som Keira Knightley og Jude Law.

- Det er jo en tragisk film, og min rolle er kanskje den eneste som forstår konsekvensene av det som skjer med Anna Karenina. Annushka er oppvokst med Karenina og er en av dem som forblir trofast mot henne, også etter fallet, sier Schia om rollen.

Fra september til desember i fjor tilbrakte hun lange perioder på filmsettet i London. Hun var også koreografiassistent for storfilmen, en jobb som innebar å lære Hollywood-stjernene å danse.

- Keira kom på forestilling - Det var kjempegøy. De har en evne til å jobbe utrolig konsentrert, og de lærte seg en del veldig komplisert koreografi. Særlig Keira Knightley imponerte meg, sier hun.

DANSELÆRER: Guro Nagelhus Schia spiller kammerpiken til hovedrolleinnehaver Keira Knightley. I tillegg lærte hun stjernen avansert koreografi —?Keria kom faktisk for å se meg danse en forsetilling i London, forteller Nagelhus Schia. Foto: Stella Pictures
DANSELÆRER: Guro Nagelhus Schia spiller kammerpiken til hovedrolleinnehaver Keira Knightley. I tillegg lærte hun stjernen avansert koreografi —?Keria kom faktisk for å se meg danse en forsetilling i London, forteller Nagelhus Schia. Foto: Stella Pictures Vis mer

På filmsettet ble det også tid til å bli bedre kjent med stjernene.

- Det blir mye venting, og da får man tid til å prate om helt dagligdagse ting. Stjernene er på ingen måte avvisende, og særlig Keira var veldig nysgjerrig på min jobb som danser. Hun kom faktisk for å se meg danse i en forestilling i London, forteller Nagelhus Schia.

- Vi har begge jobber som innebærer at vi bor i en koffert, så vi traff hverandre der, sier Nagelhus Schia, som ser fram til å treffe kollegene igjen under den storslåtte filmpremieren i London 7. september.

STORSLÅTT DRAMA: Det spares ikke på kostymene i Hollywood-filmatiseringen av Leo Tolstoys «Anna Karenina». Stjernene Keira Knightely og Jude Law spiller hovedrollene. Foto: Stella Pictures
STORSLÅTT DRAMA: Det spares ikke på kostymene i Hollywood-filmatiseringen av Leo Tolstoys «Anna Karenina». Stjernene Keira Knightely og Jude Law spiller hovedrollene. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Har skuespillerdebuten gitt mersmak?

- Ja, absolutt. Det har vært kjempespennende. Jeg fant ut at jeg kunne bruke erfaringen min som danser. Jeg er vant til å jobbe med uttrykk som skal nå fram til bakerste rad. Nå fikk jeg jobbe med blikket og mimikken på en helt annen måte siden kamera fanger opp hver minste bevegelse.

PÅ SETTET:Guro Nagelhus Schria slik hun så ut under filminnspillingen. Foto: Privat
PÅ SETTET:Guro Nagelhus Schria slik hun så ut under filminnspillingen. Foto: Privat Vis mer
DANSER: Guro Nagelhus Schia har jobbet som danser i mange år, blant annet i dansekompaniet Carte Blanche. Foto: Erik Berg
DANSER: Guro Nagelhus Schia har jobbet som danser i mange år, blant annet i dansekompaniet Carte Blanche. Foto: Erik Berg Vis mer