Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske Haakon har skrevet vårens Hollywood-storfilm

«Iron Man» skal bli en actionfilm for tenkende mennesker.

(Dagbladet.no): Mange filminteresserte har allerede krysset av 30. april på kalenderen, da det er verdenspremiere på «Iron Man» - den første i rekken av Hollywood-storfilmer denne våren og sommeren.

Mindre kjent er det at en nordmann står bak manuset til filmen. Haakon Nygaard-Østby (42) vokste opp i Norge, og har tidligere vært Oscar-nominert for sitt bidrag til den dystre framtidsvisjonen «Children of Men» i 2007.


Nå er han naturlig nok svært spent på mottakelsen av «Iron Man»:

- Man kan bli Oscar-nominert så mye man vil. Det Hollywood-sjefene ser på, er om du klarer å skrive filmer som tjener penger. Da kommer også de store oppdragene, sier Nygaard-Østby til Dagbladet.no.

Lysere tone

«Iron Man» har Robert Downey jr., Gwyneth Paltrow og Jeff Bridges i hovedrollene, og er regissert av profilerte Jon Favreau.

Nygaard-Østby har først og fremst erfaring fra litt tyngre indiefilmer, og en superheltadapsjon var derfor noe helt nytt.

- Jon Favreau tok oss til side og sa «hør, jeg liker det dere har gjort før. Men la oss ha det litt mer gøy denne gangen, eller hva?»

image: Norske Haakon har skrevet vårens Hollywood-storfilm

Favreau har oppgitt blant annet «Batman Begins» som inspirasjon til «Iron Man», men Østby påpeker at denne filmen ikke har en like mørk tone.

- Nei, Robert Downey jr. har en fantastisk komisk timing, og det hadde mye å si for hvordan den ble til slutt. Jeg håper imidlertid at folk oppfatter filmen som intelligent - at det har blitt en actionfilm for tenkende mennesker, sier Østby.

Bekjempet kommunister

«Iron Man»-figuren ble skapt av det berømte tegneserieselskapet Marvel («Spider-Man», «X-Men», «Hulken»). Her fortelles historien om forretningsmannen og våpenhandleren Tony Stark, som blir skadd og tatt til fange under Vietnamkrigen (i filmen skjer dette i Afghanistan).

Disse vil at Stark skal lage et våpen til dem, men i stedet bygger han en avansert rustning som han bruker til å rømme - og siden til å bekjempe verdens ondskap.

Serieskaper Stan Lee lot opprinnelig «Iron Man» slåss mot kommunistiske agenter, noe han seinere angret på. Noen politiske overtoner blir trolig heller ikke tydelige i filmversjonen.

- Det er en rar tid i Hollywood nå, og det er nok vanskeligere å få til prosjekter som oppfattes som depressive eller overpolitiske. Mange filmer nå er litt lettere, de skal tilby eskapisme, sier Nygaard-Østby, og viser til at de fleste filmene om Irak-krigen har floppet.

God respons

image: Norske Haakon har skrevet vårens Hollywood-storfilm

Enkelte filmnettsteder har allerede omtalt tidlige visninger av filmen, og de fleste har vært svært positive.

- Hver replikk er troverdig (til og med teknosnakket), ikke minst på grunn av de gode prestasjonene som skuespillerne leverer, skriver en innsender til filmnettstedet Ain\'t it cool news.

«Iron Man» har også fått oppmerksomhet for sin bruk av produktplassering - både Audi, 7 Eleven og Burger King får vist fram merkenavnene sine i filmen.

- Men produktplassering la overhodet ikke føringer på hvordan vi skrev manuset. Vi fikk enormt frie tøyler fra både Marvel og Jon Favreau - og hang på settet under hele innspillingen. Vanligvis klager manusforfattere over manglende respekt fra filmskapere etter at jobben var gjort, men her ble vi tatt godt vare på, sier Nygaard-Østby, som selv bare har sett en uferdig versjon av filmen.

Han er nå i gang med enda en tegneserieadapsjon - denne gangen av «Cowboys and Aliens» for Dreamworks, i samarbeid med blant andre Alex Kurtzman («Transformers», «Mission Impossible III»). Det er også planlagt to oppfølgere til «Iron Man», om den første blir en suksess.

- Virker lovende

Espen Jørgensen er tegneserieansvarlig hos Outland.

- Hva slags fyr er «Iron Man»?

- Han er en playboy - en rik player, teknolog og et vidunderbarn som gjør som han vil. Inntil noe dramatisk skjer. Stark/«Iron Man» er egentlig ikke en mutant, men en ordinær fyr. I likhet med «Batman» er han avhengig av gadgets og en fancy drakt/robotrustning.

- Hva mener fansen om at historien nå blir film?

- Tegneseriefortellinger er ofte vanskelig å gjenskape i et annet medium, men jeg synes denne virker lovende ut fra det jeg har sett av traileren. Det er kult at de har greid å skape en litt ironisk stemning. Tonen minner litt om en film som «Tre konger».

- Dette er den første filmen som Marvel produserer selv?

- I tidligere filmer har de inngått avtaler med studioene som har gitt dem lite tilbake. Nå har de villet ønsket å få mer kontroll og inntekter selv.

- Men hvor bra er tegneserien?

- Det er ikke alt som er like kult, men i det siste har det faktisk tatt seg opp. Marvel har blant annet engasjert en del av manusforfatterne bak HBO-serien «Carnivale» til å skrive for seg, noe som sier litt om den økte statusen tegneseriene har fått.

OSCAR-NOMINERT: Haakon flyttet til USA da han var 19 år. Han har tidligere vært Oscar-nominert for manuset til «Children of Men».
MYE IMPROVISASJON: Både Gwyneth Paltrow og Robert Downey jr. baserer en del av dialogen på improvisasjon.
EN VANLIG MANN: Nygaard-Østby fikk full tilgang til settet, og kunne dermed bistå Robert Downey jr. og de andre skuespillerne.
REGISSØR: Haakon ble opprinnelig hyret inn for å hjelpe Jon Favreau med prosjektet «John Carter of Mars», som siden gikk i vasken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media