Norske Ingvild Deila spiller i «Star Wars»

Norske Ingvild bekrefter at hun er prinsesse Leia i «Star Wars»

- Det er ganske sprøtt, og veldig morsomt, sier Ingvild Deila.

PRINSESSETAKTER: Her er hun, Star Wars' norske prinsesse, Ingvild Deila. Foto: Privat
PRINSESSETAKTER: Her er hun, Star Wars' norske prinsesse, Ingvild Deila. Foto: PrivatVis mer

(Dagbladet): For tre dager siden skrev den norske skuespilleren Ingvild Deila (29) på Twitter at hun hadde holdt på hemmeligheten lenge, men nå ville det ikke være lenge igjen...

I dag avslørte hun at det er hun som spiller prinsesse Leia i den siste Star Wars-filmen.

- Som Star Wars fan, er jeg begeistret og beæret for å spille Leia og være en del av dette fantastiske universet, skriver hun.

- Det ganske sprøtt, sier hun på telefon fra Brighton der hun nå bor. Derfra jobber Skiensjenta som skuespiller, både med en form for teatersport, og hun har spilt diverse roller i mindre filmer.

Det var agenten hennes i London som satte henne på sporet til Star Wars-universet.

- Det ble lagt ut en kryptisk melding på en casting-side, de trengte en person med spesifikke kropssmål for en spillefilm. Jeg hadde ingen anelse på hva dette dreide seg om, men passet til beskrivelsen. Først i andre runde fikk jeg manus, og forsto at dette faktisk var den nye Star Wars-filmen, sier hun.

Egentlig skulle hun til Norge i bryllup den dagen det var audition, men agenten hennes mente dette var en sjanse hun ikke burde la gå fra seg. Hvilket hun ikke gjorde.

Jenta fra Skien

«Rogue One: A Star Wars Story», er den første av flere nye frittstående Star Wars- filmer fra Lucasfilm, og hadde Norgespremiere for to dager siden.

Den forteller historien om hvordan en gruppe usannsynlige helter går sammen for å gjennomføre det dristige og tilsynelatende umulig oppdraget; å stjele planene for det ultimate masseødeleggelsesvåpenet.

Og det er altså her Deila har fått en liten, men ikonisk rolle.

TRAILER: Trailer til Rogue One: A Star Wars Story. Video: Star Wars Vis mer

Endret ansiktstrekk

Det første som skjedde, var at Deila ble sendt til USA der ansiktet hennes ble digitalisert. Meningen er at hun skal være mest mulig lik den amerikanske skuespilleren Carrie Fisher (60) som spilte prinsesse Leia i de første Star Wars-filmene. Hun spilte også i «Star Wars: Episode VII - The Force Awakens» fra 2015.

- Noen av ansiktstrekkene mine er endret, men de har så langt det er mulig beholdt mye av meg. Håret er mitt, jeg måtte farge det mørkt, og ansiktsuttrykkene er mine.

UNG: Carrie Fisher spilte prinsesse Leia som Ingvild Deila nå skal ligne på. Foto: 20th Century Fox_LucasFilm LTD / NTB Scanpix
UNG: Carrie Fisher spilte prinsesse Leia som Ingvild Deila nå skal ligne på. Foto: 20th Century Fox_LucasFilm LTD / NTB Scanpix Vis mer

- Kjente du igjen deg selv da du så filmen?

- Jeg var så spent på premieredagen, og filmen er intenst spennende der jeg er med, så jeg tror jeg må se filmen en gang til før jeg kan svare ordentlig på dette, sier hun.

- Hvordan var det å møte de andre skuespillerne på settet?

DEN FØRSTE: Carrie Fisher i en litt eldre rolle, her fra spilte den første prinsesse Leia. Her fra «Star Wars: Episode VII - The Force Awakens»  Foto: Filmweb
DEN FØRSTE: Carrie Fisher i en litt eldre rolle, her fra spilte den første prinsesse Leia. Her fra «Star Wars: Episode VII - The Force Awakens»  Foto: Filmweb Vis mer

- Under innspillingen var det bare meg og noen få andre. Det var en avslappet stemning og regissør Gareth Edwards var jordnær og varm. På premierefesten fikk jeg derimot hilst på de fleste. Særlig syns jeg Mads Mikkelsen og Felicity Jones var hyggelige.

En femmer på terningen

«Rogue One: A Star Wars Story» fikk Dagbladets anmelder til å trille terningen til 5. Aksel Kielland skriver at frihetene regissør Gareth Edwards har tatt seg, har resultert i en rekke flotte bilder og sekvenser.

- «Rogue One» er en bedre film enn «The Force Awakens» på nær sagt alle måter, men først og fremst ser den mye bedre ut.

Ingen plan om å bli skuespiller

Ingvild Deila gikk på dramalinjen på Skien videregående, men hadde ikke tenkt å bli skuespiller. Hun studerte kunstfag og idéhistorie i Bergen, før hun flyttet til England der hun tok en master i medie- og utviklingsstudier.

BLE HEKTA: Ingvild Deila hadde ikke planlagt å bli skuespiller. Det var før hun spilte inn sin første film. Foto: Privat
BLE HEKTA: Ingvild Deila hadde ikke planlagt å bli skuespiller. Det var før hun spilte inn sin første film. Foto: Privat Vis mer

- Jeg hadde lyst til å jobbe i en veldedig institusjon, og har vært innom Redd Barna her i England. Men mens jeg studerte, var det en venn av meg som lagde sin første spillefilm og ville at jeg skulle spille kjæresten til hovedrollen. «Dette var gøy», tenkte jeg, og ble litt hekta. Nå har jeg holdt på med dette i tre-fire år.

Tidligere har Deila hatt en liten rolle i superheltfilmen «Avengers: Age of Ultron», den hun spiller mot Robert Downey Jr.

Frustrende hemmelighet

Nå tenker hun at det kunne vært flott om denne rollen hadde åpnet andre dører.

- Hvordan var det å holde på hemmeligheten?

- Det var lenge da, halvannet år. Særlig var det frustrerende da jeg gikk på andre auditions og ikke kunne si hva jeg hadde vært med på. Men det har gått helt fint. Nå har jeg kunnet fortelle slektningen mine som giftet seg hvorfor jeg ikke var i bryllupet også, sier hun.