Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Toppmøte i Singapore

Norske interesser er på kollisjonskurs med vår viktigste allierte

Dagbladet mener: Erna Solberg må bli enda tydeligere når hun forsvarer norske interesser.

TRUMP MOT VERDEN: Det talende bildet fra G7-toppmøtet i Canada viser Donald Trump omgitt av statsledere med Tysklands Angela Merkel i spissen. Kort tid etter bildet ble tatt trakk han USA fra sluttavtalen på vei til det historiske møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore. Foto: Jesco Denzel / dpa / NTB Scanpix
TRUMP MOT VERDEN: Det talende bildet fra G7-toppmøtet i Canada viser Donald Trump omgitt av statsledere med Tysklands Angela Merkel i spissen. Kort tid etter bildet ble tatt trakk han USA fra sluttavtalen på vei til det historiske møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore. Foto: Jesco Denzel / dpa / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump fløy direkte fra G7-toppmøtet i Canada siste uke til Singapore og det historiske møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un på tirsdag. Trumps bidrag til G7-møtet var som vanlig mye show og drama. Det ene øyeblikket kunne ikke Trump få fullrost toppmøtet og forholdet til de andre statslederne; det neste trakk han USA fra den beskjedne sluttavtalen som aldri var i nærheten av å løse tollkonflikten. Trump var fornærmet over uttalelser fra Canadas statsminister Justin Trudeau og twitret fra Air Force One at Trudeau er «veldig uærlig og svak». Ifølge kilder i Det hvite hus skal Trump ha følt at han måtte slå hardt tilbake for å vise styrke foran møtet med Kim Jong-un, meldte flere amerikanske aviser på søndag.

Twitter er Trumps foretrukne våpen når han skjeller ut statsledere og politiske motstandere, men møtet i Singapore handler om langt farligere våpen og utfordringer han har liten erfaring med og kunnskap om. På dagsorden står komplekse og brennende spørsmål: Nord-Koreas arsenal av atombomber, nedrustning og en fredsavtale for den koreanske halvøya. Arbeidet med ikke-spredning av atomvåpen er i en meget kritisk fase, og det er ikke rart verden holder pusten når den nordkoreanske despoten møter den selverklærte kongen av forhandlinger. I et så ømhudet selskap kan alt skje.

Trump sier at han som den geniale forhandler og menneskekjenner han hevder å være, raskt vil oppdage om Kim Jong-ung mener alvor. Han er optimist og mener hans erfaring fra eiendomsbransjen vil komme godt med i en tid hvor den politiske ledelsen i USA foretrekker bilaterale avtaler hvor USAs maktposisjon kommer best til syne.

Trumps forakt for det tradisjonelle diplomatiet og internasjonale konvensjoner, har skapt en ny usikkerhet i internasjonale relasjoner. Det er fristende å trekke på smilebåndet av presidentens infantile twitterutbrudd, men all grunn til å ta konsekvensene av Trumps alenegang på største alvor.

Når verden faller fra hverandre, slik seniorforsker Sverre Lodgaard spissformulerte det i en kronikk i Aftenposten, er det særs dårlig nytt for lille Norge. Vi har en meget åpen økonomi som er eksponert i hele verden gjennom oljefondet; vi er helt avhengig av en internasjonal rettsorden og vårt forsvar bygger på at USA vil komme oss til unnsetning dersom norsk territorium trues.

Norske interesser er rett og slett på kollisjonskurs med vår viktigste allierte. Erna Solberg, som uttrykte større forståelse for den harde tonen mot Trump etter å ha deltatt på G7-møtet, må forberede seg på å bli enda tydeligere i forsvaret av norske interesser. Det er en debatt som bør foregå i offentligheten, ikke i bakrommene på de hemmelige møtene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!