Norske jenter med superfilm

De norske jentene Elisabeth Nord og Vibeke Strøm klarte det ingen andre greide: De fikk det eneste TV-intervjuet Paul McCartney gir i hele 1998. 20 land har allerede meldt sin interesse for filmen.


SANGER OG FILSKAPER: Elisabeth er utdannet sanger fra LIPA, men vil aller helst satse på film.

Elisabeth og Vibeke var i det aller første kullet som ble tatt opp ved Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA) i 1995. Elisabeth hadde lyst til å lage dokumentarfilm om skolen fra første dag.

- Det tok ett år før planen begynte å ta form. Jeg gikk på musikklinja, og Vibeke på managementlinja. Vi gikk til rektor og maste og maste til vi fikk tillatelse. Til slutt satt vi med de eksklusive rettighetene til å lage den eneste filmen fra skolen til 2001. Blant andre BBC, Channel Four og granada har fått avslag, forteller Elisabeth. Hun er hjemme i Norge og har startet et produksjonsfirma sammen med en kamerat. Vibeke jobber i London.

- Paul McCartney har ikke noe med den direkte driften av skolen å gjøre, men han er en sterk bidragsyter og støttespiller. Derfor har det vært stor medieinteresse rundt skolen.

Satset alt
Elisabeth og Vibeke fulgte fire elever gjennom skoletida ved LIPA, og var med på både reiser og opptredener.

- Vi skaffet sponsorer og investorer og lånte utstyr. Totalt har «Take the challenge - live the dream» kostet én million kroner. De siste tre og et halvt årene har jeg levd for denne filmen. Den ble nesten viktigere enn skolen, innrømmer Elisabeth. Hennes største ønske var å få et intervju med Paul McCartney.

- Hans siste TV-opptreden var på Oprah Winfrey show i november 1997. Så døde Linda i april, og McCartney takket nei til alle forespørsler om intervjuer. Vi maste og maste på rektor om å overtale ham likevel, og dagen før graduation gikk det endelig i orden, forteller Elisabeth. Samme dag som hun selv skulle få diplomet for å ha fullført utdannelse, med familien til stede, skulle hun få intervjue Paul McCartney.

- Det gikk kjempefint. Jeg fikk beskjed om å ikke spørre om Linda, men ellers fikk jeg svar på alle mine spørsmål. Han var veldig hyggelig.

Etterpå skulle McCartney holde tale for avgangselevene. Den ble også filmen, uten formell tillatelse.

- Noen av studentene hadde sunget i Lindas begravelse, og McCartney var vedlig rørt da han takket dem.

«Jeg var imponert, og jeg er sikker på at Linda smilte ned», sa han og fikk tårer i øynene. Elisabeth festet alt sammen til filmrullen.

De sendte et råutkast av filmen til McCartney for godkjennelse, spent på om han ville godta den uautoriserte filminga.

- Vet du hva han svarte: «Filmen er briljant, det er et fremragende stykke arbeid!»

Etterspurt film
NRK har kjøpt dokumentaren og vil vise den i «Fakta på lørdag» 2. nyttårsdag. NRK Aktivum distribuerer filmen for Elisabeth og Vibeke, og hadde den med til TV-messa i Cannes.

- På tre uker har 20 land bestilt en kopi til gjennomsyn. Flere land har allerede bestemt seg for å kjøpe den.

- Det er deilig å oppleve dette etter alt arbeidet. Det beviser at det var verdt det, sier Elisabeth.