Norske journalister vil ha Obama

Nesten ingen vil ha John McCain.

Et flertall av norske journalister og redaktører vil ha Barack Obama som ny president i USA. Nesten ingen vil ha John McCain. USA-eksperter mener dette preger den norske valgdekningen.

51 prosent av norske journalister og 42 prosent av redaktørene foretrekker Obama, mens henholdsvis 38 og 31 prosent vil ha Hillary Clinton. Kun to prosent foretrekker republikaneren John McCain, viser Journalistundersøkelsen, som er utført av Respons for Nordiske Mediedager.

- Leser man norske aviser, skulle en tro at valget i USA står mellom de to demokratiske kandidatene Hillary Clinton og Barack Obama. Det er ikke tilfelle, det finnes en mann til, og han heter John McCain, sier tidligere redaktør og USA-ekspert Per Egil Hegge til Bergens Tidende.

Også førsteamanuensis i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Gunnar Grendstad, mener at norsk presses dekning av det amerikanske valget er ubalansert. Han peker på at journalister alltid har sans for det nye, som en forklaring. Ifølge Grendstad er det også en kjent sak at norske journalister er venstrevridde. (©NTB)

OVER HALPARTEN FOR OBAMA 51 prosent av norske journalister og 42 prosent av redaktørene foretrekker Obama, mens henholdsvis 38 og 31 prosent vil ha Hillary Clinton.