Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske Julia Bache-Wiig og Ole Christoffer Ertvaag med roller i BBCs storserie fra vikingtida

- Dette har vært en vanvittig reise.

NY TV-SERIE: Julia Bache-Wiig og Ole Christoffer Ertvaag har fått roller i den kommende BBC-serien «The Last Kingdom». Foto: Line Møllerhaug/Tobias Santelmann
NY TV-SERIE: Julia Bache-Wiig og Ole Christoffer Ertvaag har fått roller i den kommende BBC-serien «The Last Kingdom». Foto: Line Møllerhaug/Tobias Santelmann Vis mer

(Dagbladet): Serien er et samarbeid mellom BBC America og produksjonsselskapet Carnival, som også lager «Downton Abbey».

«The Last Kingdom» blir en påkostet serieproduksjon med store slagscener, intrikat maktspill og familieintriger, basert på de historiske romanene til Bernard Cornwell om engelskmennenes kamp mot vikingene på 800-tallet. De åtte avsnittene skal sendes på BBC 2 neste år.

Dagbladet vet at Ole Christoffer Ertvaag (27) fra Stavanger, kjent fra «Mannen som elsket Yngve», «Pornopung» og den danske-norske spillefilmen «Tordenskiold» har fått rollen som den danske vikingen Sven, som i bøkene er hovedpersonens svorne fiende.

Julia Bache-Wiig (30) fra Sogn, blant annet kjent fra «Max Manus», «En ganske snill mann», «To liv» og NRK-serien «Størst av alt» blir Thyra, som i bøkene er datter av hovedpersonens svirebror.

Også Tobias Santelmann (33) har en rolle i serien, ifølge VG.

Stor mulighet Innspillingen har nylig startet i Budapest.

- Dette har vært en vanvittig reise og dette er en stor mulighet. Å få ta del i dette er så uvirkelig for meg at det nesten føles rart å snakke om, sier Ertvaag.

- Bare det å vandre rundt på dette settet er, med all respekt for de norske filmene jeg har vært med på, something else. Det vekker ærefrykt, sier han.

Også Bache-Wiig er svært glad for å ha landet sin første internasjonale rolle.

- Jeg er glad for alle oppgaver, og har fått flere spennende jobber her hjemme. Samarbeidet med Panorama har også gitt meg et vindu internasjonalt, og gir meg nå muligheten til å jobbe over landegrensene. Å være skuespiller handler om å fortelle menneskers historier og det er fint å formidle det uavhengig av nasjonaliteter. Det er ikke så viktig hvor jeg jobber, men med hva og hvorfor. Det er klart jeg er fantastisk glad, og nå ligger fokuset på arbeidet jeg skal inn i, sier Bache-Wiig.

Krevende prosess - Også det å spille på engelsk, synes jeg er en fin utfordring, sier hun.

De to skuespillerne har tidligere spilt mot hverandre på teaterscenen og fikk rollene etter en lengre auditionrunde der de har deltatt med såkalte self-tapes, altså egne opptak av seg selv i forskjellige scener.

Begge er representert av danske Lene Seested og Panorama Agency, som har skapt self tape-mulighetene og samarbeider tett med casterne av serien og serieprodusentene. Det er samme agent som har hjulpet blant andre Kristofer Hivju til sin mye omtalte rolle i «Game of Thrones».

- Selftape-prosessene er krevende, denne gikk over et halvt år, og jeg er ydmyk og glad, sier Bache-Wiig.

- Jeg har stått hjemme i stua og spilt at jeg er på slagmarken. Litt merkelige omgivelser, kan du si. Men jeg har vokst opp i Hafrsfjord og hadde utsikt til de tre sverdene fra gutterommet, så jeg har et nært forhold til vikingtida - selv om jeg ikke akkurat har pleid å gå rundt med sverd, sier Ertvaag.

- Jeg er takknemlig for å være hos Panorama, og veldig heldig som har Lene som agent - det handler om mye mer enn self tapes- og audition-runder, sier Bache-Wiig

Kommer på tv Begge de to skuespillerne har dessuten roller i to ferske dramaserier som kommer på nyåret: Bache-Wiig i «Frikjent», som er skrevet av hennes firemenning Anna Bache-Wiig og kommer på TV 2, og Ertvaag i «Kampen om tungtvannet» som starter på NRK i januar.

«The Last Kingdom» kommer etter at kanalen History har hatt stor suksess med sin dramaserie «Vikings», der Thorbjørn Harr har en sentral rolle. I britisk presse har produsentene understreket at den ikke kan sammenliknes med en viss annen populær serie der sverdene sitter løst.

- Dette er ikke «Game of Thrones». «Game of Thrones» er en brilliant serie, men vår er et historisk drama basert på virkelige hendelser rundt Kong Alfreds tid og samlingen av England, sier executive producer Gareth Neame til The Independent.

Nettstedet Deadline meldte tidligere i høst at hovedpersonen i serien skal spilles av Alexander Dreymon, som tidligere har hatt en rolle i «American Horror Story».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling