Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske kanaler sender nedlagte serier

Du får kanskje aldri vite slutten.

(Dagbladet.no): Tv-serieformatet har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og mange har påpekt at det er her den mest kreative amerikanske historiefortellingen foregår for tida.

Men amerikansk tv-bransje er knallhard, og serier kan bli nedlagt på kort varsel om ikke seertallene svarer til forventningene.

Dette stopper imidlertid ikke norske tv-kanaler, som flere ganger i det siste har valgt å sende amerikansk vrakgods - altså serier som allerede er nedlagt før de blir sendt i Norge.

TV3 har vært en versting i det siste. I går hadde de premiere på «The Nine», som ble tatt av lufta etter bare to måneder i fjor høst. Og mandag begynner de å sende «Studio 60 on the Sunset Strip», som også fikk et kortere liv enn mange hadde forventet på tv i USA.

Fikk aldri en slutt

- At seriene blir lagt ned er ikke nødvendigvis et tegn på at de holder lav kvalitet, sier Beate Våje, informasjonskonsulent i TV3, til Dagbladet.no.

I tilfellene «The Nine» og «Studio 60» gir amerikanske kritikere henne rett. De var generelt positive til begge seriene.

Kritikerne var imidlertid ikke like glade i «Vanished», som TV3 sendte tidligere i år.

NEDLAGT: «Studio 60» fikk bare én amputert sesong på tv i USA. Nå begynner TV3 å sende den i Norge.
NEDLAGT: «Studio 60» fikk bare én amputert sesong på tv i USA. Nå begynner TV3 å sende den i Norge. Vis mer

- Det som var synd med «Vanished» var at den ble kansellert før manusforfatterne fikk skrevet en slutt. «The Nine» får derimot en avslutning etter 13 episoder, noe som kanskje passer bra for seere som er lei av evighetsserier som «Lost» og «Prison Break», sier Våje.

Det er usikkert om «Studio 60 on the Sunset Strip» får noen ordentlig avslutning. Serien - som er laget av «Presidenten»-skaper Aaron Sorkin - blir sendt for siste gang på amerikansk tv i slutten av juni.

Brutal verden

Nina Lorgen Flemmen, programredaktør for internasjonale programmer i TVNorge, forsvarer også visingen av enkelte nedlagte serier. Kanalen har vært heldige med serier som «Ugly Betty», «CSI» og «Lost», men viser for eksempel også den kansellerte Jerry Bruckheimer-serien «Justice».

- Norske tv-kanaler kan sitte på gjerdet en liten stund før vi velger om vi vil kjøpe inn eller ikke, men en kansellering kan skje når som helst. Dette er en brutal verden, der fantastiske serier som vi i Norge bare kan drømme om å produsere blir tatt av hele tiden, sier Lorgen Flemmen til Dagbladet.no.

Også NRK har valgt å vise serier som aldri får noen slutt - for eksempel kultserien «Carnivale». Den ble lagt ned etter to sesonger i USA, hvilket innebar at seerne aldri fikk svar på en rekke spørsmål.

- Personlig kommer jeg til å savne «Gilmore Girls», som nylig ble lagt ned etter sju år, mest. Det er en hel generasjon som er vokst opp med dem, og vi har allerede fått reaksjoner fra seere som lurer på om det er sant at de ikke kommer tilbake, sier Lorgen Flemmen.

NEDLAGT: Kritikerroste «The Nine».
NEDLAGT: Mindre kritikerroste «Vanished».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling