Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske kjendiser i pelsopprør

Dyrevernere har fått med seg Kjendis-Norge i en stor kampanje mot pels. Filmskaper Margreth Olin er villig til å bruke sterke virkemidler for å verne om pelsdyra.

Dyrevernalliansen har hittil fått med seg et tyvetalls kjente mennesker til å fronte kampanjen, som har som målsetting å endre holdninger i opinionen og presse fram lovendringer.

En av kjendisene Dyrevernalliansen har fått med seg på laget er regissør Margreth Olin, aktuell med filmen «Ungdommens råskap». Hun er villig til å ta sterke virkemidler i bruk for å verne om pelsdyrene.

- Der loven ikke beskytter de som trenger beskyttelse, må man ty til sivil ulydighet. Dette er en næring som må forbys, sier Olin.

Hun mener det gjenstår mye når det gjelder folkeopplysning i forhold til dyrs velferd.

- Jeg jobba i stall i ungdommen der det også var pelsfarm. Derfor har jeg selv sett hvor mye stress de blir utsatt for, sier Olin.

Håper på lovendring

Dyrevernalliansen ønsker å formidle budskapet om at pels er dyreplageri, og at det er en fengslende mote som støttes. Live Kleveland Karlsrud i Dyrevernalliansen mener kjendiser ofte utgjør opinionsdannere, og er veldig fornøyd med å ha fått med seg så mange kjente navn til å støtte saken.

- De er til uvurderlig hjelp for vår del. Tror de kan bidra til at folk får opp øynene for at pelsbruk igjen har kommet sterkt tilbake i motebransjen, og hvor uetisk dette er, sier hun. Kleveland Karlsrud tror også kjendisenes kampanjestøtte kan gi såpass slagkraft at det på sikt vil komme lovendringer på Stortinget.

- Politikerne må før eller siden forholde seg til motstanden. Det er tross alt et flertall av nordmenn som er imot slik dyreoppdrett, og svært mange ser det umoralske i å bidra til salg av pels, sier hun.

Sov ikke på to netter

Forfatter Unni Lindell har selv besøkt en oppdrettsgård, og sier det var en forferdelig opplevelse.

- Jeg sov nesten ikke på no netter etterpå. Man kan ikke bare lukke øynene for slikt. Først og fremst lider dyrene. De står i små bur og blir bare født for å bli pels, sier Unni Lindell.

Hun synes det er synd at moteskapere har bestemt at pels er inn. Selv pynter hun seg i fuske-pels når gradestokken kryper nedover.

- Det er jålete og unødvendig å bruke pels i dagens samfunn.

- Hva med pelsen fra dyr som likevel slaktes - er det umoralsk også?

- For meg blir det noe annet. Hovedpoenget i denne aksjonen er å beskytte dyr som lider, sier Lindell.

Dyrenes Auschwitz

Musiker Unni Wilhelmsen mener pelsbruk ren forfengelighet, og helt unødvendig. Hun oppfordrer folk til å bidra til at færre dyr dør på grunn av hver enkelts forbruk.

- Det hadde vært helt ok dersom det ble mindre pels i motebildet, det går tross alt ganske mange mink på en kåpe. Dessuten går det an å gjøre det kunstig og billigere, mener artisten.

Skuespiller Karl Sundby mener det er opp til hver enkelt konsument å endre sine holdninger til hvilke produkter de støtter.

- Hver enkelt av oss må tenke grundigere gjennom sine valg, og som konsumenter vil vi få et større moralsk ansvar i tiden framover. Det er endringer i den store mengden som må til for spare dyrene for lidelser, mener Sundby.

Han har over lengre tid latt seg sjokkere over pelsnæringen, og hvordan folk flest lukker øynene til det som skjer.

- Dette er jo dyrenes Auschwitz, og de fleste av oss velger bare å overse det, sier en bestyrtet Sundby. Han får støtte av Inger Lise Størksen i bandet Ephemera.

- Vi tar liv for forfengeligheten og luksusvanene som vi har mer enn nok av i dette landet. Det er utrolig trist og jeg synes det rett og slett er helt grusomt å se hvordan dyrene behandles i denne næringen, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media