STØTTER KOLLEGAEN: Forfatter Tore Renberg (t.h.) er én av flere som stiller seg bak Knausgårds utspill. Her sammen med Knausgård i Skåne. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
STØTTER KOLLEGAEN: Forfatter Tore Renberg (t.h.) er én av flere som stiller seg bak Knausgårds utspill. Her sammen med Knausgård i Skåne. Foto: Anders Grønneberg/DagbladetVis mer

Norske kollegaer støtter Knausgårds svenskehat

Forfatterens kronikk i svensk avis får kraftig motstand i Sverige. - Knausgård har misforstått, sier debattens initiativtaker.

(DAGBLADET): Forfatter Karl Ove Knausgård, som nå er i USA for å lansere fjerde bind av «Min Kamp», er i hardt vær i Sverige om dagen.

Etter at den svenske litteraturprofessoren Ebba Witt-Brattström skrev en kronikk i Dagens Nyheter titullert «Kulturmannens trettenårige alibi», slo Knausgård tilbake i en egen kronikk, også i Dagens Nyheter, og kaller svensker for «cycloper», altså at de er enøyde og trangsynte.

- Det er mye hat i Sverige, uttalte han til Dagbladet i går (krever abonoment).

Han sa at Witt-Brattström har kalt han litterær pedofil, at hun har sagt at han utnytter småjenter og at hun påstår at han har hatt en homoseksuell relasjon til sin egen bestevenn bak konas rygg. Kritikken opplever han som et «rabiat angrep».

- Jeg blir behandlet som en kriminell fordi jeg har skrevet bøker som de er uenige i innholdet i, sa han.

Den svenske forfatteren Jonas Gardell kom med et motsvar til Knausgård, der han kalles for «enda en såret, hvit heteroseksuell mann», og mener at Knausgård, blant annet, forsvarer høyreekstremister.

Beskriver det svenske problemet Sosiolog og skribent Kjetil Rolness mener Gardells innlegg nettopp illustrerer Knausgårds poeng.

- Gardell har ingenting annet å fare med enn hersketeknikker. Knausgård skal holde kjeft fordi han er hvit, heteroseksuell og ikke vil delta i fasciststemplingen av Sverigedemokratene, sier han.

Han sier Knausgård gir en presis beskrivelse av det svenske problemet. Hvordan de kun tillater ønsketenkning om kjønn og innvandring, som leder til at mange viktige debatter ikke tatt, i godheten og anstendighetens navn.
Rolness mener videre at det skal ekstremt lite til før du blir hengt ut som rasist, sexist eller fascist i Sverige.

- Å avfeie Knausgårds ytring om svensk debattklima og om hva litteratur bør være med å si at han bare er enda en krenket, hvit, heterofil mann, er skrivebom, skriver forfatter Erlend Loe i et debattinnlegg i Aftenposten i dag.

Roses for modighet Kollega Tore Renberg mener at det er tøft gjort av Knausgård, og understreker at han har et grunnlag i det han sier etter å ha bodd i Sverige i 13 år.

ENGASJERT: Vibeke Løkkeberg mener debatten springer ut ifra Knausgårds støtte til Peter Handke. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
ENGASJERT: Vibeke Løkkeberg mener debatten springer ut ifra Knausgårds støtte til Peter Handke. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

- Det finnes et helt annet Sverige med «Allsang på Skansen», men det Sveriget er helt usynlig i den kritiske offentligheten, sier Renberg.

- At Karl Ove går inn på områder som kjønn og feminisme er tøft, fordi det er så betent der borte. Han har rett i det at om du hinter om at det kanskje finnes forskjeller mellom kvinner og menn, begynner svenskene å le av deg.

Renberg trekker også fram at han kjenner flere i miljøet som mener det samme som Knausgård, og sier videre at flere rister på hodet av at svenskene har vært såpass moralistiske over lengre tid.

- Litteraturen kan ikke heves over menneskeverdet - Det er noe med at kunstneren skal gjøre det man alltid er mest redd for: Å blottstille seg utover skamgrensen sin, sier forfatter og regissør Vibeke Løkkeberg. Hun er blant annet kjent for filmen «Hud» fra 1986 som tar opp temaer som pedofili og incest.

Løkkeberg engasjerte seg i debatten på Rolness sin Facebook-side, og mener at det ikke stemmer at litteraturen står hevet over menneskeverdet. Hun forklarer også at mannlige forfattere bør være kritisk til sin tiltrekning, og ikke forsøke å normalisere den.

- Noen forfattere krever bare å få være "meg i verden". Andre forfattere tar del i den. Reaksjoner som kommer fra folk er universell, og ikke nasjonalt betinget. Forfattere kan ikke kreve å være i fred hvis de skrenser bort tabuer.

I følge Løkkeberg bunner debatten i Ibsenprisen som den østeriske forfatteren Peter Handke mottok i 2014, noe Knausgård har støttet.

Føler seg misforstått - Jeg er stolt over å ha lokket den store elefanten Knausgård ut av hans hule, og inn i det som er en bra og viktig debatt. Det er slik han vil bli stor, ved at vi tolker hans litteratur, sier Ebba Witt-Brattström.

Hun forteller at hun er i mot all slags litterær sensur, og at hans krav egentlig er at han skal få skrive ut ifra sin egen sårbarhet, som også er hans storhet.

- Jeg elsker både han og «Min Kamp». Men vi litteraturforskere skal ikke få tolke hans frie litteratur. At den kun skal være på forfatterens vilkår synes jeg er betenkelig.

ENIG: Kjetil Rolness mener Knausgård slår spikeren på hodet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ENIG: Kjetil Rolness mener Knausgård slår spikeren på hodet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Witt-Brattström mener Knausgård har misforstått henne, og at hun aldri direkte har kalt han litterær pedofil, at han utnytter småjenter, og at han har hatt et homoseksuelt forhold bak konas rygg.

- Veldig rart at han vil gjøre meg til et moralsk monster, sier Witt-Brattström.

STØTTENDE: Forfatter Erlend Loe Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STØTTENDE: Forfatter Erlend Loe Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer