Norske komikere infiltrerte muslimfiendtlig Facebook-side

- Det er helt jævlig

PUBLISERTE MOTSVAR:  Norske komikere, som Ørjan Burøe og Erlend Osnes, meldte seg inn i Facebook-gruppe for å motdebattere muslimfiendtlige meldinger. Foto: Stella Pictures / Privat / Skjermdump
PUBLISERTE MOTSVAR: Norske komikere, som Ørjan Burøe og Erlend Osnes, meldte seg inn i Facebook-gruppe for å motdebattere muslimfiendtlige meldinger. Foto: Stella Pictures / Privat / Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rundt 20 norske komikere har de siste dagene meldt seg inn i den lukkede Facebook-gruppa «Norge er vårt», der det publiseres muslim- og innvandringsfiendtlige meldinger. 

Det var komiker og P3-programleder Erlend Osnes som tok initiativ til det hele, fordi han ønsket å gi de hatefulle meldingene et ordentlig motsvar. Flere av meldingene på gruppa oppfordrer blant annet til å «henge» og «skyte» muslimer, og retter kritikk mot norsk innvandringspolitikk, bestemte politikere og norske medier. 

Osnes sier til Dagbladet at han kom over gruppa da en venn la ut et bilde på Instagram av ting som ble skrevet der. 

Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

- Jeg trodde nesten det var tull. Da bestemte jeg meg for at dette må man gjøre noe med, og jeg begynte å motdebattere flere av innleggene, sier han. 

Oppfordret til debatt Senere la han ut en oppfordring på en Facebook-gruppe for flere profilerte norske komikere om at de skulle melde seg inn i gruppa og gjøre det samme.

- Jeg tenker at man ikke kan møte hat med hat, så jeg prøvde å spørre folka på «Norge er vårt» saklig om hvor de hentet informasjonen sin fra. I tillegg la jeg ut et bilde av folk som holdt hender rundt en jordklode, sier Osnes og fortsetter:

- Da fikk jeg en tirade om muslimer og innvandring. Så ble jeg kastet ut av gruppa.

Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

Osnes understreker at han ikke ønsker å håne noen, men at han ønsker å belyse det hatet som finnes i slike lukka forum. 

- Det er helt jævlig. Det er hat og et språk som ikke hører hjemme noe sted. Jeg har ikke kunnskap, forslag eller løsning på problemet som helhet, men håper noen vil se på hvordan vi som samfunn kan gjøre noe med det. Jeg håper noen med de rette verktøyene og forbindelsene gjør noe.

- Burde skamme seg Komiker Ørjan Burøe er også blant dem som valgte å melde seg inn i gruppa. Han har også omtalt dette på sin blogg, der han oppfordrer folk til å gjøre det samme. 

- Forskjellige syn på religion må alle få lov til å ha. Det er språket og tankegangen til mange der som skremmer meg. Vi lever i år 2015, ikke 1865. De burde skamme seg, sier Ørjan Burøe til Dagbladet. 

Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

Kasper Johan Birkeland, som også er nestleder i fylkespartiet til Demokratene i Møre og Romsdal, er en av administratorne bak den lukkede Facebook-gruppa. Han sier til Dagbladet at gruppas hensikt er å fremme kristne verdier og norsk kultur. Han har ikke lagt merke til at flere norske komikere har vært innom siden. 

- Jeg kjenner ikke til at disse komikerne har vært innom siden. Vi fjerner folk som ikke står inne for våre prinsipper. Om noen har lagt ut meldinger fra gruppa på sin blogg, så er det ikke tillatt. Det er en lukket gruppe, sier han og fortsetter: 

- Svært mange grupper er utsatt for provokatører, som gjerne poster ting som strider mot ens syn og prinsipper utelukkende for å skape splid og ødeleggelse. Det gjelder garantert her også.

Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

- Er dere ikke åpne for motargumenter? 

- Jo, men vi stenger ute dem som håner eller kverulerer. De som argumenterer på en skikkelig og folkelig måte er velkommen, sier han.

- Det er lagt ut meldinger om at muslimer fortjener nakkeskudd og å bli hengt med gitarstrenger. Er det innenfor gruppas prinsipper?

- Hver enkelt får stå for de meldingene de legger ut. Vi som administratorer kan umulig gå gjennom og slette alt som blir lagt ut. 

Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

Hva synes du om disse meldingene som administrator av sida?

- Gruppa er anti-voldelig, så dette er ikke forenlig med gruppas prinsipper. Vi har bare til hensikt å fremme kristne verdier og norsk kultur. Folk må nesten se på hva gruppa står for før de melder seg inn. 

- Knytter kontakter Forfatter og journalist Øyvind Strømmen har forsket på høyreekstremisme på nettet. Han sier til Dagbladet at det ofte er de samme menneskene som går igjen på slike lukkede grupper på Facebook. «Norge er vårt» har 3000 medlemmer, men ifølge Strømmen er det ofte flere medlemmer som blir meldt inn av andre eller som benytter gruppa som research.

Det er derfor vanskelig å kartlegge nøyaktig hvor mange folk det er snakk om. Han kjenner ikke spesifikt til denne Facebook-gruppa, men sier at slike grupper ofte blir brukt på samme måte som andre sosiale medie-fellesskap, for å knytte kontakter og skape fellesskap. Forskjellen er at disse heier frem veldig bestemte radikale verdier. 

Foto: Skjermdump Facebook
Foto: Skjermdump Facebook Vis mer

-  Det blir gjerne lagt ut avisartikler som blir kommentert, plakater med anti-muslimske budskap og idéer om hvordan alt kommer til å gå til helvete om dette får fortsette, sier han. 

Ifølge Strømmen er det ikke uvanlig at meningsmotstandere blir stengt ute. 

- Det er enveistrafikk, der man bare er interessert i å knytte kontakter med folk som deler ens egne meninger. Det kan gjøre at flere hisser seg opp ytterligere. Det bruker å være påfallende lite ytringsfrihet blant dem som skriker høyest, sier han. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Han er positiv til initiativet om å argumentere tilbake, men er usikker på hvor stor effekt det vil ha. 

- Det er verdt å diskutere tilbake og jeg synes det er prisverdig når folk er villig til å ta den debatten, men om det er særlig effektivt vet jeg ikke, sier han. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer