Norske komikere om Monty Python

Jon Niklas Rønning mener Monthy Pyton er like viktig for humorhistorien som Beatles var for musikken.

FORBUDT: Filmen «Life of Brian» ble oppfattet som blasfemisk og forbudt i Norge. Den er også Jon Niklas Rønnings Python-favoritt. Her er Eric Idle og Graham Chapman. Foto: Oro Film.
FORBUDT: Filmen «Life of Brian» ble oppfattet som blasfemisk og forbudt i Norge. Den er også Jon Niklas Rønnings Python-favoritt. Her er Eric Idle og Graham Chapman. Foto: Oro Film. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld gjenforenes Monthy Pyton på scenen i London for første gang på 40 år.

Vi stilte tre spørsmål til norske komikere:

Hva har Monty Python betydd for deg?

TIL LONDON: Freddy Kjensmo. Foto: Tullekontoret
TIL LONDON: Freddy Kjensmo. Foto: Tullekontoret Vis mer

Har du en Python-favoritt?

Skal du se showet i London?

Freddy Kjensmo, komiker:
- Jeg vet ikke om jeg ville ha jobbet som komiker om det ikke hadde vært for Monty Python, og da mener jeg ikke bare på grunn av deres eget arbeid, men også innvirkningen de hadde på andre av mine helter, som Prima Vera. Monty Python startet en rød tråd som hele humorfeltet fortsatt holder i, og samtidig er de i sin egen divisjon. De rager øverst. De er på toppen.
De er alle genier, men for meg er John Cleese den aller fremste. Den energien, den arrogansen, den klassisk britiske overflaten han har, gjør ham til en bauta for seg selv.
Jeg reiser til det første showet.

SPILLER SELV: Jon Niklas Rønning. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
SPILLER SELV: Jon Niklas Rønning. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer

Jon Niklas Rønning, komiker:
- Monty Python er like viktig for humorhistorien som Beatles var for musikken. Python brøt med tradisjonell firkantet humor og dyrket sin egen absurde og grensesprengende form. Humoren var anarkistisk, men arbeidsmetoden perfeksjonistisk. De skrev humoren sin selv, stolte blindt på magefølelsen og kunne krangle så busta føk om hvert minste ord i teksten. Denne kollektive arbeidsmetoden har vi tatt med videre i vårt humorarbeid.
Filmen «Life of Brian» er gruppas definitive mesterverk. En sprut morsom, genial og viktig harselas med religion. Den kommenterer elegant troende mennesker som ukritisk følger falske profeter.
Showet ser jeg kun som kinooverføring på Ringen kino. Jeg spiller sommershow på Latter i Oslo og får ikke reist til England.

Dagfinn Nordbø, humorforfatter:
- For alle oss som har jobbet med humor i mer enn 20-30 år er de sentrale. Jeg hørte dem første gang på plate før de nådde norsk TV. Det fantes ikke humor på det nivået i Norge, ikke før dem. Etterpå fantes mye som var Python-inspirert, og noe som var direkte tyveri.
Den døde papegøyen, «Dead Parrot Sketch», er en av mine favoritter. Og «The Cheese Shop», og dens variasjoner. Og pakketurkontoret fra Hollywood Bowl. Og sangen «Sit on My Face» fra det samme showet. Den har en pornografisk tekst til en uskyldig, men fengende melodi, der man nesten ikke kan la være å nynne med. Denne typen kontrast er typisk for Monty Python. De hadde evne til å velge de riktige kontrastene, og det kan være en vanskeligere balanse enn det kan virke som.
Jo mer jeg snakker om det, jo mer får jeg lyst til å reise til London for å se dem.

Les også om Monty Pythons gjenforening og hva de har betydd for humoren.

SENTRALE: Dagfinn Nordbø. Foto: Harald Medbøe
SENTRALE: Dagfinn Nordbø. Foto: Harald Medbøe Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer