DEBATT

Debatt: BPA-ordningen

Norske kommuner må anerkjenne funksjonshemmede som foreldre

Har helse- og sosialdirektør Tone Thorsen i Bydel Grünerløkka misforstått intensjonen til borgerstyrt personlig assistanse?

Må anerkjennes: Uloba mener at norske kommuner må anerkjenne funksjonshemmede som foreldre og innvilge assistansetimer til å være foreldre, og at staten må gi kommunene langt klarere retningslinjer på dette feltet, skriver politisk leder i Uloba. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Må anerkjennes: Uloba mener at norske kommuner må anerkjenne funksjonshemmede som foreldre og innvilge assistansetimer til å være foreldre, og at staten må gi kommunene langt klarere retningslinjer på dette feltet, skriver politisk leder i Uloba. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Magasinet 4. mars var det en artikkel om Carine Øien-Ødegaard og hennes erfaring med å bli mamma, mens hun har et assistansebehov. I saken var Tone Thorsen sitert på at borgerstyrt personlig assistanse-ordningens (BPA) formål i første rekke er å yte hjelp til praktiske gjøremål, til egenomsorg og personlig stell. Dette mener Uloba er feil.

Lovgivernes intensjon med BPA er klart formulert i rettighetsfestingen til BPA: «Det som særpreger tjenesten er den økte muligheten arbeidslederrollen gir brukeren til innflytelse over egen livssituasjon. Målet er å bidra til at brukeren får et aktivt og mest mulig uavhengig liv til tross for sterk funksjonshemming».

Dette skal gjelde på alle livets arenaer, også rollen som forelder skal kunne ivaretas ved bruk av BPA.

I 2009 saksøkte Inge Husmo staten, fordi han ble nektet BPA-timer til å fylle rollen sin som pappa til sine egne barn. Riksadvokaten grep inn rett før rettssaken skulle finne sted i Stavanger tingrett, og det ble gitt et sterkt politisk signal da han omgjorde gjeldende kommunes vedtak med øyeblikkelig virkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer