Norske Kove lykkes på andre Oscar-forsøk

Torill Kove var fornøyd med å bli nominert. I natt vant hun Oscar.

(Dagbladet.no): Torill Kove entret i natt Oscar-podiet og tok imot den gyldne mannen fra de to unge stjernene Abigail Breslin og Jaden Smith.

Det er ifølge NTB den første norske Oscar-prisen på 55 år. Ikke siden Thor Heyerdahl vant prisen for beste dokumentarfilm med «Kon-Tiki» har en norsk film vunnet den gjeve filmprisen.

- Spennende

Årets nominasjon for «Den danske dikteren» var Koves andre (den første var for «Min bestemor strøk kongens skjorter»), og da nominasjonen ble kjent sprettet hun en flaske champagne og lovet fest.


- Dette er veldig spennende. Jeg er glad på vegne av alle som har vært involvert, sa kvinnen bak filmen, Torill Kove, på telefon til Dagbladet.no i januar.

Hun har skrevet manuset, regissert og stått for det meste av animasjonene i kortfilmen. Stemmene i filmen er det Liv Ullman som står for. Den 15 minutter lange filmen har vunnet flere priser i utlandet og var nominert i filmfestivalen Amanda i fjor, uten da å vinne pris.

Bor i Montreal

Kove er født på Hamar, men flyttet ifølge The Vancouver Sun til Montreal, Canada i 1982. I natt konkurrerte hun mot «Lifted» (regi Gary Rydstrom), «The Little Matchgirl» (regi Roger Allers og Don Hahn), «Maestro» (regi Geza M. Toth), og «No Time for Nuts» (regi Chris Renaud og Michael Thurmeier). Ved siden av å lage animasjonsfilmer skriver og illustrerer Kove barnebøker.

OPPVARMING: Torill Kove poserer sammen med skuespilleren Laura Dern på en mottakelse i Los Angeles sist uke. Foto: SCANPIX
OPPVARMING: Torill Kove poserer sammen med skuespilleren Laura Dern på en mottakelse i Los Angeles sist uke. Foto: SCANPIX Vis mer

Dagbladet.no snakket med produsent Lise Fearnley tidligere denne uka og det var en selvsikker produsent som gledet seg til nattens show i Los Angeles.

- Jeg har sett alle filmene, og mener vi er en sterk kandidat, slo hun fast overfor Dagbladet.no.

Filmen følger den danske dikteren Kaspar som har mistet kreativiteten sin på ferietur til Norge.

- Filmen har flere lag. Det er en ulykkelig kjærlighetshistorie. Treffer man hverandre eller ikke, ender man opp sammen eller ikke? Dessuten handeler den om tilfeldigheter. Den appellerer nok til et bredt publikum, med en konvensjonell fortellerstil, men med overraskelser og spenning, fortalte Kove.

TUSEN TAKK:</B> Torill Kove på podiet i Kodak Theatre, Hollywood.