Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norske Libido pirrer England

LONDON (Dagbladet): I Norge er det få som har hørt om gruppa Libido, men i England er bergensbandet i ferd med å bli virkelig stort. Den britiske musikkpressen lovpriser gutta som musikalske genier, og Libido spilles daglig på engelsk tv og radio. Ikke siden a-ha har et norsk band fått så mye oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens kjente norske artister som Morten Abel, Mette Hartmann og Seigmen mislyktes med lansering i England, har Libido etter to års hardt arbeid virkelig klart å slå gjennom.

«Genier er blant oss,» skriver bladet New Musical Express (NME), trendmagasinet i-D hevder at Libido er det eneste nye rockebandet det er verd å høre på i 1998, og Big Issue slår fast at det beste nye gitarbandet i England er fra Norge.

Listehit

- I motsetning til mange andre band har vi vært innstilt på at det tar enormt lang tid å bli anerkjent i England. Vi har startet på bunnen og jobbet oss opp. Når du er populær i Norge fra før av, som Morten Abel, er det nok vanskeligere å begynne forfra igjen, mener vokalist og gitarist Even Johansen (27).

Den tidligere gitaristen i Chocolate Overdose flyttet til England i 1996 sammen med bassist Cato Eikeland (24) fra Butterfly Garden og trommeslager Jørgen Landhaug (22) fra Sunflower. Her fikk de kontrakt med plateselskapet Fire som har huset Pulp, Teenage Fanclub og Urge Overkill.

I morgen gir de ut sin fjerde singel i England, «Overthrown», som er valgt som ukas singel på musikkanalen MTV.

Ignorert i Norge

I Norge har Libido nylig signert platekontrakt med Virgin, og «Overthrown» blir bandets første utgivelse på det norske markedet. Debutplata «Killing Some Dead Time» gis ut seinere i vinter. Men det er ikke lenge siden bandet ble oversett i hjemlandet.

Jørgen understreker at de er nykkefrie og ikke har glemt perioden de feide smuler på brødfabrikken eller brettet klær på vaskeriet.

- Jeg tror engelskmenn liker oss fordi vi er sårbare og tør å drite oss ut. Det finnes ekstremt mange engelske band som er mest opptatt av å posere, sier han.

Testosteronbomber

I februar skal Libido på Englands-turné sammen med det britiske bandet Sleeper, for seinere å turnere rundt i Europa. De har hatt over 40 konserter det siste halvannet året og bygd opp en trofast publikumsskare. Da de spilte for utsolgt hus i London rett før helga, var også BBC, Channel 4, MTV, Melody maker og NME representert. Den engelske pressen sammenlikner Libidos energiske poprock med Radiohead, Verve og Nirvana. Og Evens stemme blir beskrevet som himmelsk og ekstraordinær.

- Når jeg synger falskt, er det godt å ha i bakhånd at jeg har en himmelsk stemme. Det står jo i avisa, så det må jo være sant, sier Even og ler.

Gutta blir også beskrevet som testosteronbomber, og Libido-navnet (sexdriv) gjør at seksuelle paralleller trekkes.

- NME elsker oss, men de har slått fast at de ikke blir kåte av å se oss på scenen, innrømmer Cato.

Vokalist Even Johansen
TIL TOPPS: Fra venstre vokalist Even Johansen, Jørgen Landhaug (trommer)og Cato Eikeland (bass)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!